Καιρός

09 Ιανουαρίου 2020 17:16

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Ο «Ηφαιστίωνας» μας εγκατέλειψε, αφήνοντας όμως πίσω του «τσουχτερό» κρύο. Ειδικές οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Η αργόσυρτη αποχώρηση της κακοκαιρίας συνεχίζεται με τον παγετό να επιμένει περισσότερο από τους βοριάδες το επόμενο διήμερο μετατρέποντας εξαιτίας του τις ηλιόλουστες ημέρες σε “ψευτοαλκυονίδες”.

Πιο αναλυτικά για αύριο Πέμπτη, ενώ στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό με πολλές ώρες ηλιοφάνεια, στην Κρήτη οι τοπικές βροχές και στα ορεινά οι ασθενείς χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι. 

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο παρά τον παγετό το πρωί και το βράδυ, θα κυμανθεί στα βόρεια από -6 έως 12 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από  -6  έως 14 και νοτιότερα και στα νησιά από 7 έως 14  βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ στα δυτικά ενώ στα ανατολικά και το Αιγαίο θα φθάσουν πάλι τα 7 με 8 και νωρίς το πρωί τα 9 με εξασθένηση αργότερα.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 10/01/2020

Οδηγίες για αγρότες:

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου τα κομμένα κλαδιά θα πρέπει μέχρι τα τέλη Μάρτη να έχουν απομακρυνθεί από τον ελαιώνα ή να ψεκαστούν με κατάλληλο εντομοκτόνο για αποφυγή προσβολών από τα ξυλοφάγα έντομα.

Η νέα βλάστηση πρέπει να προστατευτεί από τις προσβολές από διάφορους εχθρούς και ασθένειες όπως μαργαρόνια, πυρηνοτρήτης, ακάρεα της οικ. Εriophyidae, κηκιδόμυγα των βλαστών της ελιάς με χημική αντιμετώπιση μέχρι να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της κόμης τους ακολουθώντας τις συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό