Υγεία - Περιβάλλον

09 Ιανουαρίου 2020 16:33

Γρίπη: Άλλοι δύο στην Εντατική την εβδομάδα που πέρασε

Διάβασέ μου το...

Σταδιακά αυξανόμενη είναι η τάση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης, με αναμενόμενη κορύφωση σε πέντε εβδομάδες περίπου.

Γρίπη: Άλλοι δύο στην Εντατική την εβδομάδα που πέρασε
-

Σε χαμηλά επίπεδα, αλλά με σταδιακά αυξανόμενη τάση, είναι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Κατά την εβδομάδα από 30 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι 5 Ιανουαρίου 2020, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 52 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 8 (15,4%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 6 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, κι από αυτά τα 3 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 3 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Κατά το προαναφερόμενο διάστημα, δύο ασθενείς εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ανεβάζοντας σε εννέα τον αριθμό των νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο δύο (22,2%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αν και όλοι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός, σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζεται πως από την αρχή της χειμερινής περιόδου, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από γρίπη. Πρόκειται για έναν άνδρα, 61 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στην Εντατική, όπου και κατέληξε. Δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη αν και ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ