Καιρός

10 Ιανουαρίου 2020 17:34

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Μετά τις σημερινές λιακάδες, με τοπικά ψιλόβροχα και σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας, έρχεται το δεύτερο Σαββατοκύριακο του νέου χρόνου.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Προσοχή στις καλλιέργειες για προστασία από το παγετό και κλαδέματα μετά τα χιόνια και τον πάγο συνιστούν οι ειδικοί.

Το Σάββατο αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες και λίγες νεφώσεις, πυκνότερες πρώτα στα δυτικά και αργότερα στα δυτικά και τα βόρεια, με ασθενείς τοπικές βροχές και λίγα χιόνια ψηλά στα βουνά της βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία, με παγετό στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά το πρωί και το βράδυ, θα κυμανθεί στα βόρεια από -5 έως 13 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -4 έως 15 βαθμούς και νοτιότερα από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς, ενώ αργότερα θα στραφούν σε δυτικούς, μέχρι 4 μποφόρ.  

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 11/1/2020

Οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου ο προσδιορισμός της έκτασης της ζημιάς από παγετό στα δένδρα αβοκάντο είναι συνήθως δύσκολος αμέσως μετά το φαινόμενο. Στις περιοχές όπου πιθανά υπάρχει ζημιά από παγετό θα πρέπει να μη γίνει κλάδεμα έως ότου εμφανισθεί η τυχούσα ζημιά σε όλη την έκταση της. Νεαρά δέντρα αβοκάντο που έχουν σοβαρές ζημιές από παγετό συνήθως εκπτύσσουν εύρωστους λαίμαργους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναδημιουργία των φυτών.

Αν οι βλαστοί αυτοί είναι πάνω από το σημείο εμβολιασμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απευθείας δημιουργία παραγωγικών δένδρων. Αν είναι κάτω από το σημείο εμβολιασμού θα πρέπει να εμβολιασθούν με την επιθυμητή ποικιλία. Αν οι βλαστοί που εκπτύσσονται είναι ασθενικοί συνιστάται η αντικατάσταση του δένδρου με νέα φύτευση.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ