Καιρός

11 Ιανουαρίου 2020 17:18

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Συνεχίζεται το κατά τόπους άστατο σκηνικό, με σποραδικά έντονα φαινόμενα. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Με τις βροχές να «κατηφορίζουν» νοτιότερα, τους βοριάδες να δυναμώνουν και τον υδράργυρο να πέφτει λίγο φθάνει στα μισά του ο Ιανουάριος, ως προάγγελος μιας… περισσότερο βροχερής εβδομάδας.

Την Κυριακή αναμένονται νεφώσεις, που θα πυκνώσουν, με σύντομες τοπικές βροχές, κυρίως στην Μακεδονία, στην ανατολική Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες και στο βόρειο Αιγαίο, καθώς και με λίγες χιονοπτώσεις, ψηλά στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας.  Η θερμοκρασία, θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -1 έως 14 βαθμούς και νοτιότερα από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι στα δυτικά, εντάσεως 3-5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βοριάδες, 3 με 5 μποφόρ,  στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 12/1/2019

Οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα με τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πολλές φορές ο παγετός έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια στη χώρα μας. Η ζημιά εκτός από την τρέχουσα περίοδο μπορεί να επηρεάσει και τα επόμενα έτη της καλλιέργειας. Θερμοκρασίες κάτω από τους -70C, ζημιώνουν τα υπέργεια τμήματα του δέντρου και επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγή. Σε ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες (-120C) μπορεί να έχουμε και ξηράνσεις δένδρων.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ένταση των ζημιών είναι η ταχύτητα πτώσης της θερμοκρασίας και η διάρκεια των χαμηλών θερμοκρασιών. Θερμοκρασίες από -30C - -50C που διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσουν ζημιές παρόμοιες με θερμοκρασίες -120C για λίγες ώρες. Επιπλέον, η απότομη πτώση της θερμοκρασίας προκαλεί τοπικές ξηράνσεις που αποτελούν εισόδους παθογόνων (καρκίνου κ.ά.). Έχει παρατηρηθεί ότι αγροί με κλίση και νότια έκθεση ζημιώνονται λιγότερο από παγετό, καθώς υπάρχει μετακίνηση των ψυχρών αερίων μαζών στα χαμηλότερα σημεία.

Επίσης, ένα μέσο ή βαρύ σκούρο έδαφος είναι πιο θερμό από ένα ελαφρύ αμμώδες. Αυτό συμβαίνει γιατί το σκούρο έδαφος απορροφά μεγαλύτερα ποσά ακτινοβολίας και διατηρεί θερμότερη επιφάνεια. Τον χειμώνα τα δένδρα είναι πιο ανθεκτικά στον παγετό γιατί βρίσκονται σε λήθαργο. Για την αντιμετώπιση του παγετού επιδιώκουμε ισορροπημένη θρεπτική κατάσταση στα δένδρα. Παρατηρήθηκε ότι δένδρα με ελλείψεις ή υψηλές συγκεντρώσεις ορισμένων στοιχείων παρουσιάζουν μειωμένη αντοχή. Συστήνεται ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα μετά από τον παγετό, για αποτροπή μόλυνσης από το βακτήριο του καρκίνου.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγεται το άμεσο κλάδευμα μετά από παγετό και θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ