Καιρός

12 Ιανουαρίου 2020 17:21

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Ξεκινά ακόμη μια εβδομάδα με χειμωνιάτικο σκηνικό και κατά τόπους έντονα φαινόμενα. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Με ψιλόβροχο αρχίζει η εβδομάδα, αλλά μεσοβδόμαδα οι βροχές θα δυναμώσουν, χωρίς να λείψουν και τα χιόνια, αλλά ψηλά στα βουνά.  Ο χειμώνας συνεχίζεται, ωστόσο οι καλλιεργητές δεν θα πρέπει να δυσανασχετούν, καθώς, όπως λέει η παροιμία «Χιόνισε-έβρεξε ο Γενάρης, όλοι οι μύλοι μας θα αλέθουν».

Την Δευτέρα αναμένονται νεφώσεις, με ασθενείς τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη και ασθενείς χιονοπτώσεις ψηλά στα βουνά της βόρειας Ελλάδας, με πρωινές και βραδινές ομίχλες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 12 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -1 βαθμό έως 14 βαθμούς και νοτιότερα από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι στα δυτικά, με ένταση 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 13/1/2019

Οδηγίες για τους αγρότες

Το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προτείνει για τους παραγωγούς με ελαιόδεντρα για την πρόληψη ζημιών:

  • Ο φθινοπωρινός ψεκασμός με χαλκό σκληραγωγεί τη βλάστηση.
  • Η μείωση των φθινοπωρινών αζωτούχων λιπάνσεων συντελεί στο να μην έχουμε νέα τρυφερή βλάστηση μέσα στο χειμώνα.
  • Η συγκομιδή του καρπού Κορωνέικης να γίνεται το αργότερο έως τέλη Δεκεμβρίου και Τσουνάτης και Θρομπολιάς από τα δίχτυα πριν την αναμενόμενη κακοκαιρία.
  • Να κλαδευτούν τα δέντρα σε ύψος έως 4 μέτρα στην Κορωνέικη και έως 5-6 μέτρα στην Τσουνάτη και Θρομπολιά ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σπασίματος κλαδιών από δυνατούς ανέμους και χιόνια.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ