Τεχνολογία - Επιστήμη

12 Ιανουαρίου 2020 21:05

Κλιματική Αλλαγή: “καμπανάκι” από ειδικούς για το “αποτύπωμα” στην Ελλάδα (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Οι “καυτές” προειδοποιήσεις των επιστημόνων, μετά το ρεκόρ 35ετίας που κατέγραψε ο υδράργυρος το 2019 στην Αθήνα.

Κλιματική Αλλαγή: “καμπανάκι” από ειδικούς για το “αποτύπωμα” στην Ελλάδα (βίντεο)
-

Της Φαίης Χρυσοχόου

Το ρεκόρ των τελευταίων 35 χρόνων «έσπασε» το 2019 για την Αθήνα, με την θερμοκρασία στην χώρα μας να «χτυπά “κόκκινο”», σαφές δείγμα ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν και την Ελλάδα

Όπως σημειώνει ο ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός, «στην χώρα μας αναμένονται σημαντικές αλλαγές και στη συχνότητα και στην ένταση της εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και των δασικών πυρκαγιών».

Η τελευταία δεκαετία  χαρακτηρίστηκε από την υποχώρηση των πάγων, την άνοδο-ρεκόρ των επιπέδων της στάθμης της θάλασσας, την αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου. To φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας προβληματίζει τους Έλληνες επιστήμονες.

Ο μετεωρολόγος – διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, επισημαίνει ότι «αυτό που διαπιστώνεται τα 10 με 15 χρόνια τελευταία χρόνια είναι ότι σχεδόν σε όλους τους μήνες του χρόνου, έχουμε θερμοκρασίες που είναι πάνω από τις φυσιολογικές τιμές και μάλιστα αυτό είναι πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες. Το 2019 η απόκλιση το καλοκαίρι, για παράδειγμα τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο ήταν 2,5 βαθμούς πάνω στην Αθήνα, που είναι ιδιαίτερα σημαντική διαφορά».

Ισπανία - καύσωνας

Οι μετρήσεις που έγιναν στους σταθμούς του Αστεροσκοπείου στο Θησείο, το 2019, αποκαλύπτουν με αριθμούς πόσο έχει επηρεαστεί το κλίμα στη χώρα μας. Ενδεικτικά, τον Μάρτιο παρουσιάζεται επιπλέον αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,1 βαθμούς Κελσίου, ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση τον Οκτώβριο με επιπλέον 3,5 βαθμούς Κελσίου από την μέση μέγιστη θερμοκρασία. Αντίστοιχα τον Νοέμβριο η αύξηση ήταν 3,2 βαθμούς επιπλέον, μετατρέποντας  με αυτό το τρόπο το ελληνικό φθινόπωρο σε… καλοκαίρι!

«Αυτές οι αποκλίσεις είναι όντως ανησυχητικές, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει μια αλλαγή στη θερμοκρασία που συνδέεται με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Οι  πυρκαγιές που κατακαίουν, επί τρεις  μήνες και πλέον, μεγάλες περιοχές της Αυστραλίας, κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου», προειδοποιούν οι επιστήμονες, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Μιλώντας για την Αυστραλία και τις φωτιές, ο Χρήστος Ζερεφός λέει ότι «αυτά είναι “κακά μαθήματα” που παίρνουμε και κρούουν τον κώδωνά του κινδύνου σε όλο τον πλανήτη. Ελπίζω ότι η ανθρωπότητα θα προχωρήσει με την γνώση της επιστήμης, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα συμβάντα».

Εκτός από την στάθμη της θάλασσας, που σταδιακά ανεβαίνει με απειλητικούς ρυθμούς, οι επιστήμονες περιμένουν σε λίγα χρόνια οι έντονες θερμοκρασιακές αλλαγές που παρουσιάζονται, να αλλάξουν όχι μόνο τις εποχές του χρόνου, αλλά και να μεταφέρουν τα ελληνικά μελτέμια του Αυγούστου στον… Σεπτέμβριο!