Κόσμος

13 Ιανουαρίου 2020 10:01

“Συναγερμός” και εικόνες δέους από την έκρηξη του ηφαιστείου στις Φιλιππίνες

Διάβασέ μου το...

Η έκρηξη σε time lapse βίντεο, η εκκένωση χωριών και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το ηφαίστειο Ταάλ.

“Συναγερμός” και εικόνες δέους από την έκρηξη του ηφαιστείου στις Φιλιππίνες
-

Εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου Ταάλ, που εξερράγη στις Φιλιππίνες, έδωσαν στη δημοσιότητα οι επιστήμονες της Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας της χώρας.

Στο time lapse βίντεο, φαίνονται οι στάχτες και ο καπνός που αναβλύζουν από το ηφαίστειο, το οποίο μετά από μήνες «ξεκούρασης», «ξύπνησε» τις τελευταίες μέρες, μετά από μήνες που ήταν ανενεργό, εκτοξεύοντας στάχτη, καπνό και σκόνη σε ύψος πολλών χιλιομέτρων, που έφτασαν ακόμα και τα 15.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, ανέβασε το επίπεδο του κινδύνου από το 3 το 4, προειδοποιώντας ότι έρχεται «επικίνδυνη έκρηξη σύντομα».

Έκρηξη - ηφαιστειο Ταάλ - Φιλιππίνες

Το ανώτατο επίπεδο είναι το 5, που σημαίνει ότι η έκρηξη είναι προ το πυλών και μπορεί να επηρεάσει μεγάλες περιοχές, που θα πρέπει να εκκενωθούν.

Έκρηξη - ηφαιστειο Ταάλ - Φιλιππίνες

Η έκρηξη σημειώθηκε στην ουσία το πρωί της Δευτέρας, τοπική ώρα, μετά από μέρες εκτόξευσης καπνού και στάχτης, ενώ οι κάτοικοι των γύρω χωριών τα εκκένωσαν και έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο της Μανίλα, όπως και σχολεία και υπηρεσίες.

Για την εξυπηρέτηση, πάντως, των επιβατών είναι σε λειτουργία εναλλακτικό αεροδρόμιο, με τις Αρχές να προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που χρειαστεί θα τα κλείσουν όλα.

Έκρηξη - ηφαιστειο Ταάλ - Φιλιππίνες

Υπολογίζεται ότι περίπου 8000 χωρικοί απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και βρήκαν καταφύγιο σε 38 κέντρα που έχει στήσει η κυβέρνηση, όμως οι Αρχές υπολογίζουν ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί κατακόρυφα όσο περνούν οι μέρες. Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν τρόπο μετακίνησης για να εκκενώσουν τις περιοχές τους ή αρνούνται να φύγουν από το σπίτι.

Έκρηξη - ηφαιστειο Ταάλ - Φιλιππίνες

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή μεγάλες ζημιές, όμως τα πυκνά μαύρα σύννεφα έχουν «ταξιδέψει» πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σημείο του ηφαιστείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ