Πολιτική

13 Ιανουαρίου 2020 15:05 Τελευταία ενημέρωση : 13 Ιανουαρίου 2020 21:03

Πολιτική κόντρα για τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε υπό κατάληψη κτίρια

Διάβασέ μου το...

Για κακουργήματα από την πλευρά των καταληψιών μιλάνε τα κυβερνητικά στελέχη. Για υπέρμετρη βία της ΕΛ.ΑΣ, κάνουν λόγο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική κόντρα για τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε υπό κατάληψη κτίρια
-

Την αντίδραση των αστυνομικών προκάλεσαν οι κατηγορίες για πλημμέλημα, που άσκησε ο εισαγγελέας, στα άτομα που συνελήφθησαν στο Κουκάκι. Τα κτίρια, που εκκένωσαν για τρίτη φορά οι αρχές τα τελευταία δύο χρόνια, σφραγίστηκαν και πάλι με σιδεροκατασκευές, ενώ οι τελευταίες αστυνομικές επιχειρήσεις στα υπό κατάληψη κτίρια στις οδούς Ματρόζου και Παναιτωλίου «άναψαν φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο «Θέμα 104,6», κλήθηκε να τοποθετηθεί και για τη νομική αντιμετώπιση των πρωταγωνιστών στα επεισόδια κατά την ανακατάληψη των δύο κτηρίων στο Κουκάκι εξηγώντας αρχικά ότι «η ποινική νομοθεσία προβλέπει ορισμένα αδικήματα ως πλημμελήματα π.χ. να υπάρχει απόπειρα για απλή βλάβη κατά πολίτη ή οργάνου της τάξης. Εάν υπάρχει το ενδεχόμενο βλάβης για έναν άνθρωπο αυτό γίνεται κακούργημα». «Τα όσα συνέβησαν συνιστούν κακουργήματα και όχι πλημμελήματα γιατί αποδέχονται το ενδεχόμενο να αποτελέσουν κίνδυνο ζωής» συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθεί ο νόμος για τις αστικές ευθύνες σε περίπτωση καταστροφών αλλά για την ώρα -διευκρίνισε- δεν έχει συζητηθεί θέμα περαιτέρω αυστηροποίησης των συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, Status 107,7, ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν ανέχεται, όπως είπε με κανένα τρόπο να πετάει τσιμεντόλιθο κανείς, εναντίον κανενός, ενώ σε ερώτηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης για τις καταλήψεις, ο Γαβρόγλου χαρακτήρισε «αστεία» την ερώτηση και είπε ότι θα έπρεπε να βγει καταδικαστική ανακοίνωση και για την αστυνομία, γιατί όπως είπε στο Κουκάκι επρόκειτο για «πολεμική επιχείρηση. Μένω τέσσερις δρόμους παρακάτω, γιατί έπρεπε να κλείσει μπροστά στο σπίτι μου ο δρόμος;».

ΚΟΥΚΑΚΙ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στο «Θέμα 104,6», υποστήριξε ότι «το θέμα βία για την  επίτευξη στόχων που μυρίζουν λίγο πολιτική, εμένα και εμάς μας βρίσκουν τελείως αντίθετους γενικότερα και στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται ένα πράγμα, να εφαρμόζεται ο νόμος». Πρόσθεσε, δε, ότι από την πλευρά της Πολιτείας, υπάρχει μία υπέρμετρη και κάπως φορές αλόγιστη, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, βία.

«Είναι γνωστή η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του πολίτη», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, αναφερόμενος στο γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έβγαλε ανακοίνωση για τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στο Κουκάκι. Αναφερόμενος στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών ο Παύλος Χρηστίδης είπε: «Είναι μία εικόνα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ελληνική δικαιοσύνη με τον κατάλληλο τρόπο. Και αυτό σημαίνει πως αν πρέπει να αλλάξει ο ποινικός κώδικας για τέτοιου είδους αντιλήψεις, πράξεις και δράσεις, πρέπει να αλλάξει».

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, σχολίασε για το θέμα πως είναι θλιβερό το ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να συκοφαντήσει εκ νέου την αξιωματική αντιπολίτευση. «Ακόμη πιο δύσκολη γίνεται η θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ σύμφωνα με την οποία ολοκληρώθηκαν από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών οι εξετάσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων στα ευρήματα που συνελέγησαν την 18η Δεκεμβρίου, στη διάρκεια επιχειρήσεων για την εκκένωση κτηρίων – καταλήψεων στο Κουκάκι. Μόλις ανακοινωθεί το τέλος του συνόλου των ερευνών θα τοποθετηθούμε με απόλυτη υπευθυνότητα» τόνισε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε: Όσο για τη νεότερη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στο Κουκάκι το Σαββατοκύριακο, είναι θλιβερό το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να συκοφαντήσει ακόμη μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική παράταξη. Η θέση μας κατά της ανομίας είναι πάγια και δοκιμασμένη στην πράξη και την γνωρίζουν καλά. Αντί όμως για τις προβοκατόρικες κυβερνητικές αναφορές, αν θέλουν και τολμούν ας πάνε οι ίδιοι- ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοίδης- να συνομιλήσουν με τους κατοίκους των Εξαρχείων μετά από 6 μήνες συστηματικής εφαρμογής της πολιτικής τους που, αντί για ασφάλεια, το μόνο που τελικά παράγει είναι θέαμα για τα κανάλια και αύξηση της εγκληματικότητας για τα Εξάρχεια».

«Το θράσος ξεχειλίζει στη σημερινή ανακοίνωση του αρμόδιου Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούσαν και συνεχίζουν να κρατούν πολιτική ομπρέλα στη βία και την ανομία. Είναι οι ίδιοι που για 4,5 χρόνια ως Κυβέρνηση παρατηρούσαν με αδράνεια τις καταλήψεις κατοικιών, πανεπιστημίων και ολόκληρων γειτονιών. Είναι οι ίδιοι που ουδέποτε καταδίκασαν τους βανδαλισμούς, τις καταστροφές και τους εμπρησμούς δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών. Είναι οι ίδιοι που αρνούνται να καταδικάσουν, ακόμη και σήμερα, τις οργανωμένες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών. Μην ψάχνετε για ντροπή στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει» ήταν το σχόλιο του Στέλιου Πέτσα.

«Το να εκσφενδονίζει κάποιος μία πέτρα ή έναν τσιμεντόλιθο εναντίον κάποιου ανθρώπου είναι μία ενέργεια άκρως επικίνδυνη που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο. Επομένως, σε όλους εκείνους που πετούσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών θα πρέπει να αποδοθούν κατηγορίες για απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών και απόπειρα ανθρωποκτονίας!», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

κατάληψη - Κουκάκι - οδός Παναιτωλίου

Τι έδειξαν τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ

Ολοκληρώθηκαν από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών οι εξετάσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων στα ευρήματα που συνελέγησαν την 18η Δεκεμβρίου, στη διάρκεια επιχειρήσεων για την εκκένωση κτηρίων - καταλήψεων  στο Κουκάκι, επί των οδών Ματρόζου 45, Παναιτωλίου 21  και Αρβάλης 3.

Στην Ματρόζου σε σύνολο 35 πειστηρίων (14 πυροσβεστήρες, κράνη , φορητοί υπολογιστές κ.λπ.) ευρέθησαν μόνον τρία δακτυλικά αποτυπώματα, δύο εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν, ενώ το τρίτο ανήκει σε άγνωστο άτομο. Εξάλλου σε ολόκληρο το διώροφο κτήριο βρέθηκαν μόνον τέσσερα αποτυπώματα τα οποία ταυτοποιήθηκαν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σε 5 φορητούς υπολογιστές υπήρχε μόνον ένα αποτύπωμα σε μία οθόνη και κανένα στα πληκτρολόγια ή στην εξωτερική επιφάνεια! Σε 14 πυροσβεστήρες που είχαν χρησιμοποιηθεί και τελικά εκσφενδονισθεί κατά των αστυνομικών δυνάμεων, βρέθηκε ένα μόνον αποτύπωμα!

Εκκένωση - καταλήψεις - κτίρια - Κουκάκι

Την εκδοχή των αστυνομικών οργάνων, παρουσίασαν μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Γενικός Γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος και ο συνδικαλιστής αστυνομικός, Σταύρος Μπαλάσκας. 

ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμη πιο δύσκολη γίνεται η θέση της κυβέρνησης

Μετά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης σε δήλωση του αναφέρει:

«Ακόμη πιο δύσκολη γίνεται η θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με την οποία ολοκληρώθηκαν από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών οι εξετάσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων στα ευρήματα που συνελέγησαν την 18η Δεκεμβρίου, στη διάρκεια επιχειρήσεων για την εκκένωση κτηρίων - καταλήψεων στο Κουκάκι. Μόλις ανακοινωθεί το τέλος του συνόλου των ερευνών θα τοποθετηθούμε με απόλυτη υπευθυνότητα. Όσο για τη νεότερη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι το Σαββατοκύριακο, είναι θλιβερό το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να συκοφαντήσει ακόμη μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική παράταξη. Η θέση μας κατά της ανομίας είναι πάγια και δοκιμασμένη στην πράξη και την γνωρίζουν καλά. Αντί όμως για τις προβοκατόρικες κυβερνητικές αναφορές, αν θέλουν και τολμούν ας πάνε οι ίδιοι- ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοίδης- να συνομιλήσουν με τους κατοίκους των Εξαρχείων μετά από 6 μήνες συστηματικής εφαρμογής της πολιτικής τους που, αντί για ασφάλεια, το μόνο που τελικά παράγει είναι θέαμα για τα κανάλια και αύξηση της εγκληματικότητας για τα Εξάρχεια.» 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ