Καιρός

13 Ιανουαρίου 2020 17:40

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Βροχερό θα είναι το σκηνικό του καιρού, εξαιτίας μιας σπάνιας για χειμώνα κακοκαιρίας που μας… στέλνει παραδόξως η Αφρική. Οδηγίες για τους καλλιεργητές

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Περισσότερο βροχερό θα γίνει το σκηνικό του καιρού, τις επόμενες ημέρες, στις νοτιότερες περιοχές της χώρας, εξαιτίας μιας σπάνιας για Χειμώνα κακοκαιρίας που μας στέλνει παραδόξως η Αφρική, με βροχές, μπόρες και χιόνια ψηλά στα βουνά.

Οι βροχές είναι πάντα, ευπρόσδεκτες αλλά στην Κρήτη φέτος το παράκανε...

Πιο αναλυτικά για αύριο Τρίτη, περιμένουμε πρωινές και βραδινές ομίχλες στα Βόρεια και τοπικές βροχές πρώτα στο Ιόνιο, μετά στις Κυκλάδες και την Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά σποραδικές καταιγίδες στη Κρήτη, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μόνο λίγες νεφώσεις.    

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 12  βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -1 έως 16 και νοτιότερα από 7 έως 17  βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 3 με 5, στα νότια πελάγη έως 6 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυσή τους, τη νύχτα.

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 14/01/2020

Οδηγίες για αγρότες

«Το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, για τους παραγωγούς με ζημιές σε ελαιόδεντρα από τα χιόνια και όσον αφορά στη διαχείριση σπασμένων κλάδων / κλάδεμα, προτείνει:

•Άμεσα όταν δουν κλαδιά σπασμένα λόγω τους βάρους του χιονιού και των δυνατών ανέμων να λειάνουν τις τομές που έχουν δημιουργηθεί,  χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονο. Έτσι θα σταματήσουν το σάπισμα του δέντρου.

•Επίσης είναι αναγκαίο στη συνέχεια να καλυφθεί με ειδική αλοιφή η πληγή που έχει προκληθεί από το σπάσιμο για να μειωθεί ο κίνδυνος προσβολής του ξύλου από ασθένειες και σαπίσματος.

•Στη συνέχεια προτείνεται ψεκασμός των δέντρων με χαλκό και άσπρισμα μεγάλων κλαδιών που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

Εκτός από τα σπασίματα κλαδιών που είναι οι άμεσες ζημιές, οι ζημιές που θα φανούν αργότερα είναι ξηράνσεις κλαδιών από πάγωμα που θα μειώσουν την παραγωγικότητα των δέντρων τα επόμενα χρόνια.

Την άνοιξη που θα ξεκινήσει η νέα βλάστηση και θα φανεί ποια κλαδιά είναι ζημιωμένα συνίσταται να γίνει κλαδοκάθαρος με αφαίρεση ξερών κλαδιών με τομή στο υγιές ξύλο.

Στη συνέχεια προτείνεται ψεκασμός των δέντρων με χαλκό.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων»

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ