Κοινωνία

14 Ιανουαρίου 2020 12:02 Τελευταία ενημέρωση : 14 Ιανουαρίου 2020 22:18

Κουκάκι: Εισαγγελία κατά αστυνομικών μετά τα “πυρά” για το πλημμέλημα

Διάβασέ μου το...

Διευκρινίσεις για την δίωξη που ασκήθηκε και “μπαλάκι” στο Αυτόφωρο από την Εισαγγελία. Για απόπειρα δολοφονίας μιλούν οι αστυνομικοί. Εντολή Καραμαλάκη για αντικατάσταση στολών και εξοπλισμού.

Κουκάκι: Εισαγγελία κατά αστυνομικών μετά τα “πυρά” για το πλημμέλημα
-

Την αντίδραση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκάλεσαν οι αιτιάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά  με τον νομικό χαρακτηρισμό των πράξεων που αποδόθηκαν στους 20 συλληφθέντες κατά της διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στο Κουκάκι.

«Διευκρινίζουμε ότι η ποινική δίωξη ασκήθηκε κατόπιν αξιολόγησης του αποδεικτικού υλικού που υπεβλήθη ενώπιον μας και συγκεντρώθηκε στα πλαίσια της αστυνομικής προανάκρισης.» αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και απαντά σε εκείνους που διατύπωσαν την άποψη πως δεν έπρεπε σε βάρος των κατηγορουμένων να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος και να οδηγηθούν στο Αυτόφωρο αλλά για κακουργήματα.

Η Εισαγγελία, μάλιστα, με την ανακοίνωση της υπογραμμίζει πως αρμόδιο πλέον για να κρίνει είναι το Αυτόφωρο όπου παραπέμφθηκε η υπόθεση. «Μόνο αρμόδιο δε για την εκτίμηση της απαγγελθείσας κατηγορίας είναι το ποινικό δικαστήριο όπου εισήχθη προς εκδίκαση η υπόθεση.» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Το πρωί, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", ο συνδικαλιστής αστυνομικός, Σταύρος Μπαλάσκας, υποστήριξε ότι στο Κουκάκι υπήρξαν απόπειρες δολοφονίας εναντίον αστυνομικών:

Την Δευτέρα αφέθηκαν ελεύθεροι οι 20 συλληφθέντες, καθώς οι δίκες τους αναβλήθηκαν για τα τέλη Ιανουαρίου, λόγω απουσίας των περισσότερων αστυνομικών-μαρτύρων αλλά και διερμηνέα.

Σε μια από τις δικογραφίες αστυνομικοί δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής καθώς όπως υποστηρίζουν τραυματίστηκαν κατά τις συμπλοκές με τους καταληψίες. Μάλιστα, αναμένεται να προσκομιστούν στο δικαστήριο οι σχετικές ιατροδικαστικές εκθέσεις.

Με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, κινούνται ήδη οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να χορηγηθούν άμεσα σε αστυνομικούς, που συμμετείχαν στις πρόσφατες επιχειρήσεις εκκένωσης κτιρίων στο Κουκάκι, νέες στολές καθώς και επιχειρησιακός εξοπλισμός που υπέστη φθορές.

Στην εικόνα των αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο Κουκάκι το περασμένο Σάββατο, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, ανέφερε «κατάλαβε, βέβαια, ο Πρωθυπουργός κι αυτό μου άρεσε, ότι θέλω αυστηροποίηση των ποινών αυτών των αληταράδων, των ρεμαλιών, των σταλινοφασιστών που πετούσαν πέτρες εναντίον των ανθρώπων κι αυτό είναι ανθρωποκτονία  από πρόθεση. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι,  αυτούς τους αλήτες τους αφήσαν ελεύθερους, είναι ντροπή. Αυτά δεν γίνονται πουθενά, σε καμία χώρα του κόσμου σοβαρή, αυτά τα πράγματα είναι μόνο για αφρικανικές χώρες κι όχι για ευρωπαϊκές γι’ αυτό και λέω ότι για μένα η καλύτερη ποινή είναι μία δήμευση της περιουσίας για τις ζημιές που κάνουν σε ιδιωτικές  περιουσίες και δημόσιες και ταυτοχρόνως κακουργηματικές οι πράξεις, για να τελειώνει η ιστορία, εκμεταλλεύονται τα κενά του νόμου, τα παράθυρα του νόμου και κάνουν ότι θέλουν. Αυτό θα σταματήσει».