Καιρός

15 Ιανουαρίου 2020 17:35

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Σε ποιες περιοχές και κατά πόσο περιορίζονται οι βροχές και οι καταιγίδες. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Η αφρικάνικη κακοκαιρία δεν φαίνεται να «ξεκολλάει» και πολύ από την Αφρική, καθώς κινείται ανατολικότερα. Έτσι, οι βροχές και οι καταιγίδες είναι λιγότερες για την Κρήτη.

Την Πέμπτη αναμένονται αραιές νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια και νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές, οι οποίες θα πυκνώσουν με τοπικές βροχές και στα νότια νησιωτικά τμήματα με σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρότερες στις νότιες Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με εξασθένηση την νύχτα. Λίγα χιόνια θα πέσουν ψηλά στα βουνά της Στερεάς, της ανατολικής Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -4 έως 12 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -3 έως 16 βαθμούς και νοτιότερα από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 5 με 7 μποφόρ, στα δυτικά και στα ανατολικά με ένταση 6 με 8 μποφόρ.  

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 16/1/2020

Οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα με τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Καρκίνωση ή φυματίωση της ελιάς είναι βακτηριολογική ασθένεια της ελιάς που σχηματίζει υπερπλαστικούς όγκους σε κλαδίσκους, κλάδους και οδηγεί στην εξασθένηση των δένδρων και την μείωση της παραγωγής. Συχνά προσβάλλονται φύλλα αλλά και καρποί στους οποίους προκαλεί κηλιδώσεις. Χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η ολική ή μερική ξήρανση των κλαδίσκων.

Η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται από την δημιουργία πληγών κατά τις καλλιεργητικές εργασίες (συλλογή καρπού κ.ά), τις χαμηλές θερμοκρασίες (παγετός), την ανεμοθύελλα, το χαλάζι και την βροχή. Για την αποτροπή μολύνσεων, μετά τη συγκομιδή, συνίσταται να γίνεται ψεκασμός με χαλκούχα φάρμακα, αμέσως μετά τη δημιουργία τραυμάτων (χαλάζι, παγετός, συγκομιδή, κλάδεμα). Παράλληλα, συνίσταται η αποφυγή κλαδέματος ή συγκομιδής με υγρό και βροχερό καιρό. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:,


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ