Τεχνολογία - Επιστήμη

15 Ιανουαρίου 2020 23:44

Κομισιόν: Επενδυτικό σχέδιο για την “πράσινη” ενεργειακή μετάβαση

Διάβασέ μου το...

Ποιο είναι το μερίδιο που θα λάβει η Ελλάδα από το πρόγραμμα που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κομισιόν: Επενδυτικό σχέδιο για την “πράσινη” ενεργειακή μετάβαση
-

Της Μαρίας Αρώνη

Ένα επενδυτικό σχέδιο για να χρηματοδοτηθεί η “δίκαιη” ενεργειακή μετάβαση στις περιοχές της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από “βρώμικες” πηγές ενέργειας όπως ο άνθρακας, ο λιγνίτης και η τύρφη, παρουσίασε την Τρίτη στο Στρασβούργο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο στόχος του επενδυτικού σχεδίου είναι να ενθαρρυνθούν οι απαραίτητες επενδύσεις, κινητοποιώντας τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Ένα από τα βασικότερα εργαλεία του σχεδίου αυτού, το οποίο η Επιτροπή εκτιμά ότι θα φτάσει μέχρι και το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε βάθος δεκαετίας, είναι ο λεγόμενος “Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης” και ο πρώτος πυλώνας του είναι το “Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης”. Το Ταμείο αυτό, που εντάσσεται στην Πολιτική Συνοχής, θα χρηματοδοτηθεί με 7,5 δισ. ευρώ για την επόμενη πολυετή δημοσιονομική περίοδο 2021-2017.

Τη μερίδα του λέοντος από το “Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης” θα λάβει η Πολωνία με πόρους της τάξεως των 2 δισ. ευρώ και ακολουθούν η Γερμανία (877 εκατ. ευρώ), η Τσεχία (581 εκατ. ευρώ), η Βουλγαρία (458 εκατ. ευρώ), η Γαλλία (402 εκατ. ευρώ) και η Ιταλία (364 εκατ. ευρώ). Η Ελλάδα υπολογίζεται να λάβει περί τα 294 εκατ. ευρώ, ενώ αν υπολογιστεί  η συνδρομή πόρων από το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) η μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων, τα κεφάλαια για την “πράσινη μετάβαση” στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να φθάσουν τα 3,9 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το  “Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης” είναι ανοιχτό για όλα τα κράτη-μέλη, ωστόσο στοχεύει να στηρίξει αποκλειστικά τις περιοχές οι οποίες εξαρτώνται περισσότερο από τα ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας, ο λιγνίτης ή η τύρφη και η κατανομή των πόρων του θα ακολουθεί πολύ αυστηρά κριτήρια. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι θα κατευθύνονται στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες προκλήσεις», δήλωσε η Επίτροπος Συνοχής, Ελίζα Φερέιρα.

Στον “Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης” προστίθενται άλλοι δύο “πυλώνες”: οι χρηματοδοτήσεις μέσω του επενδυτικού προγράμματος InvestEU και τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία καλείται να μετατραπεί σε “τράπεζα του κλίματος” της ΕΕ.

Κατά τους υπολογισμούς της Επιτροπής, μέσω του Μηχανισμού θα επενδυθούν περίπου 100 δισ. ευρώ.

Με αυτήν την πρόταση, η οποία θα τεθεί σε διαπραγμάτευση μεταξύ των χωρών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή επιχειρεί να καθησυχάσει τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία που ανησυχεί για το κοινωνικό κόστος της μετάβασης και η οποία αρνήθηκε να υιοθετήσει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η μετάβαση της Ευρώπης προς το ουδέτερο ισοζύγιο του διοξειδίου του άνθρακα θα κοστίσει ακριβά: 260 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιπρόσθετες επενδύσεις ετησίως, ποσό που θεωρείται αναγκαίο για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.