Quantcast

Πολιτική

16 Ιανουαρίου 2020 21:32

Μητσοτάκης: αν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος, θα πράξω ό,τι χρειάζεται

Διάβασέ μου το...

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για τις τουρκικές προκλήσεις, το Μεταναστευτικό, τις καταλήψεις και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μητσοτάκης: αν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος, θα πράξω ό,τι χρειάζεται

Δεν έδειξε γενναιότητα ο κ. Τσίπρας σχετικά με την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως πιστεύει ότι είναι μια υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία και θα συμβάλλει στην νέα εποχή της χώρας.

«Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι’ αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω»

Υπήρξαν επιχειρησιακά ζητήματα, που δεν σχετίζονται με την άσκηση της πολιτικής για το μεταναστευτικό, που οδήγησαν στην απόφαση για επανίδρυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε πως ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις όταν χρειάζονται. «Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι’ αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω», ανέφερε.

«Όποιος δεν είναι πρόσφυγας, θα γυρίζει πίσω»

Κανείς επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολιόταν με όσους μετανάστες έμπαιναν στη χώρα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δήλωναν ότι είναι ευάλωτοι και τους άφηναν να πηγαίνουν στην ενδοχώρα, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «εμείς δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχόμαστε οικονομικούς μετανάστες. Όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει πίσω».

«Οι νέες μεταναστευτικές δομές θα γίνουν», τόνισε ο Πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ALPHA

«Όταν θα γίνει ανασχηματισμός θα ληφθεί υπόψιν και η αξιολόγηση των Υπουργών»

Δεν θα δείτε άμεσα ανασχηματισμό υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης των υπουργών του. Είπε πως όταν θα γίνει ανασχηματισμός θα ληφθεί υπόψιν και η αξιολόγηση των Υπουργών.

«Η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία»

Κακώς δεν προσεκλήθη η Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, είπε ο Πρωθυπουργός. Τόνισε ότι η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα ασκήσει βέτο και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε. Είπε πως έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και αύριο με την Γερμανίδα καγκελάριο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ALPHA

«Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί»

«Θα πράξω ότι χρειάζεται» είπε ο Πρωθυπουργός εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος και πρόσθεσε πως προηγουμένως θα πράξει ότι χρειάζεται για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπογράμμισε πως κατέστησε απόλυτα σαφές στον Πρόεδρο Τραμπ τις “κόκκινες γραμμές” της χώρας. Είπε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί. Τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα. 

«Καλή χημεία με τον Τραμπ, πολύ καλή σχέση με τον Πομπέο»

Με τον Πρόεδρο Τραμπ είχα μια καλή χημεία, είπε ο Πρωθυπουργός, ενώ δήλωσε πως υπάρχει πολύ καλή σχέση με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

«Κακούργημα να πετάς τσιμεντόλιθους στους αστυνομικούς»

Οι καταλήψεις αδειάζουν, υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο και φαίνεται ξεκάθαρη βελτίωση στην αστυνόμευση, είπε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι.

Αυτό που έγινε στο Κουκάκι είναι απαράδεκτο, σημείωσε, και τόνισε πως δεν θα υποδείξει στους εισαγγελείς τι θα κάνουν, αλλά όταν πετά κάποιος έναν τσιμεντόλιθο από το δεύτερο όροφο είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και κακούργημα.

«Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές»

Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, σημειώνοντας ότι μπορεί να γίνουν διπλές εκλογές λόγω του νόμου της απλής αναλογικής.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ALPHA

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση 

Επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι, ο «κ. Μητσοτάκης σήμερα μας είπε πως:

  • δεν κατάλαβε ούτε ότι διέσυρε το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα καλλιστεία επί μήνες, ούτε ότι άδειασε έναν πολύ καλό πρόεδρο, όπως ο ίδιος είπε, δηλαδή τον Προκόπη Παυλόπουλο.
  • δεν κατάλαβε ότι εκθείασε τα προσόντα της κας Σακελλαροπούλου, τα οποία όμως δεν ήταν φαίνεται αρκετά για να την ψηφίσει για Πρόεδρο του ΣτΕ.
  • δεν κατάλαβε τι είναι η προσφυγική κρίση και ότι εάν είχε καταλάβει δε θα είχε καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πάλι καλά που του πήρε μόνο έξι μήνες να το καταλάβει και να βάλει επικεφαλής έναν Υπουργό με μοναδικό προσόν ότι είναι από τη Χίο!
  • δεν κατάλαβε το πρόβλημα των Εξαρχείων που θα έλυνε σε έναν μήνα, για να φθάσουν έξι μήνες μετά οι κάτοικοι να καταγγέλλουν έξαρση της εγκληματικότητας με ανοχή της Αστυνομίας.
  • δεν κατάλαβε τίποτα για την παραβίαση του οικιακού ασύλου, τον ξυλοδαρμό και τη σύλληψη της οικογένειας Ινδαρέ μέσα στο σπίτι της. Αφού ούτε κατάλαβε ούτε ρωτήθηκε, πώς να ζητήσει μια συγνώμη;
  • δεν κατάλαβε γιατί λείπει η Ελλάδα από τη Διαδικασία του Βερολίνου, αφού έχει τόσο καλές συμμαχίες, και γι’ αυτό φυσικά φταίει, ποιος άλλος, ο ΣΥΡΙΖΑ. Δε μας είπε βέβαια πώς γίνεται πέντε χώρες – και η ίδια η Τουρκία αλλά και το Κονγκό – να έλειπαν από τη Σύνοδο του Βερολίνου το 2015 και σήμερα να είναι στη Διαδικασία, με την Ελλάδα όμως απούσα. Ούτε φυσικά πώς γίνεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δήθεν να μην ασχολήθηκε, όπως ανεύθυνα ισχυρίζεται, αλλά να συμμετείχε στην τελευταία Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο υπό τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
  • δεν κατάλαβε ούτε αυτός ούτε οι υπουργοί του και δεν λένε κουβέντα για την ανάγκη να αποτραπούν παράνομες ενέργειες φυσικών και νομικών προσώπων έξω από την Κρήτη με την απειλή αποτρεπτικών κυρώσεων».

«Ως προς τα περί βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. δεν θα φθάσει στο σημείο να στηρίζει λύσεις στη Λιβύη που περιέχουν τα παράνομα μνημόνια. Γιατί εάν συμβεί αυτό, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη δε θα κρύβονται πίσω από ένα βέτο» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα. Και οι πολίτες κατάλαβαν πως ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μία υποτονική απολογία διανθισμένη από μπόλικη έπαρση, αλαζονεία και ειρωνεία απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους, που είμαστε βέβαιοι ότι θα κούρασε ακόμη και τους στενούς συνεργάτες του».

Από την πλευρά της η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα βάλει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για την Λιβύη εάν ισχύσει η συμφωνία ( για εμάς ως ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ η συμφωνία είναι παράνομη)  Τουρκίας - Λιβύης! Εάν θυμήθούμε τα άλλα "βέτο" για Αλβανία, Σκόπια τότε και αυτό θα είναι ανύπαρκτο!  Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να μας πει τι θα κάνει αν οι Τούρκοι πάνε κάτω από την Κρήτη! Η δήλωση "ότι χρειάζεται" περιλαμβάνει μάλλον και την ... Χάγη που θα βγούμε χαμένοι!  Όσο για την αξιολόγηση των Υπουργών και το πόσο καλά κάνουν τη δουλειά τους, η απάντηση δίνεται από την πτώση του τζίρου , την ανεργία που καλπάζει και το λαθρομεταναστευτικό στο οποίο η κυβέρνηση έχει αλλάξει πολιτική δέκα φορές!».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ