Υγεία - Περιβάλλον

19 Ιανουαρίου 2020 14:34

Σύγχρονη αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών καρδιάς: Eπιδιόρθωση και όχι αλλαγή

Διάβασέ μου το...

Γράφει η Μαρία Αρώνη, Καρδιοχειρουργός - Διευθύντρια Κέντρου Αναφοράς Βαλβιδοπάθειας Καρδιάς στο Metropolitan General.

Σύγχρονη αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών καρδιάς: Eπιδιόρθωση και όχι αλλαγή
-

Οι βαλβιδοπάθειες της καρδιάς συνιστούν την καινούργια επιδημία στις παθήσεις καρδιάς. Η πλέον σύγχρονη αντιμετώπιση της νόσου προϋποθέτει εξειδικευμένα Κέντρα Αναφοράς με σύγχρονο εξοπλισμό. Το Μetropolitan General δημιούργησε το πρώτο Κέντρο Αναφοράς Βαλβιδοπάθειας Καρδιάς στην Ελλάδα με στόχο την πιο αξιόπιστη αντιμετώπιση των ασθενών με βαλβιδοπάθειες.

Οι αιτίες

Οι αιτίες των βαλβιδοπαθειών είναι πολλαπλές. Οι πιο συνήθεις είναι η αδυναμία του ιστού και πρόωρη χαλάρωση με συνέπεια την ανεπάρκεια (ιδίως της μητροειδούς βαλβιδος), και η ασβεστοποίηση της αορτικής βαλβίδος με συνέπεια τη στένωση.

Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ατόμων με σοβαρή βαλβιδοπάθεια, και η δυνατότητα ενός απλού και ανώδυνου Triplex καρδιάς προσφέρει τη δυνατότητα μιας αξιοπιστης διάγνωσης. Ιδιως οι νέοι ασθενείς με ανεπαρκεια της μητροειδούς μπορούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από μια εγκαιρη επιδιόρθωση (πλαστική) της βαλβιδος αντί για αντικατάσταση και να αποφύγουν μια εφ’ όρου ζωής αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή με Sintrom που σχετιζεται με κίνδυνο εγκεφαλικών και αιμορραγιών.

Καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις

Η βασική αρχή και ο σκοπός του Κέντρου Αναφοράς Βαλβιδοπάθειας Καρδιάς είναι «Η επιδιόρθωση και διατήρηση της βαλβίδος του ασθενούς έναντι της αντικατάστασής της», η οποία αποτελεί την πιο σύγχρονη αντιμετώπιση της βαλβιδοπάθειας και εφαρμόζεται σε εξειδικευμένα καρδιοχειρουργικά κέντρα του εξωτερικού.

Το Κέντρο εστιάζει στις παρακάτω επεμβάσεις:

  • Επιδιόρθωση ή πλαστική της ανεπαρκειας της μητροειδούς βαλβίδος
  • Βαλβιδοπλαστική της αορτικής βαλβίδος σε έδαφος ανεπάρκειας της βαλβίδος και ανευρύσματος αορτικής ρίζας-χειρουργείο David (ιδίως σε έδαφος Συνδρόμου Marfan)
  • Βαλβιδοπλαστική τριγλώχινος βαλβίδος
  • Αντικατάσταση βαλβίδων σε έδαφος ασβεστοποίησης (στένωση αορτικής βαλβίδος)
  • Ανευρυσμάτων ανιούσης αορτής, αφού συνήθως συνυπάρχουν με παθήσεις της αορτικής Βαλβίδος (π.χ. σύνηθες με την δίπτυχη αορτική βαλβίδα)

Χειρουργικά αποτελέσματα

Οι χειρουργικές επεμβάσεις βαλβιδοπάθειας καρδιάς γίνονται στο εσωτερικό της καρδιάς, εκεί όπου βρίσκονται οι βαλβίδες, και γι’ αυτό τον λόγο το χειρουργικό ρίσκο είναι υψηλότερο έναντι των απλών χειρουργείων Bypass, και συνεπώς είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη διεξαγωγής τους σε ένα εξειδικευμένο Κέντρο Αναφοράς (όπως συνηθίζεται  στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν τα «Heart Valve Centers of Excellence).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση αυτών των επεμβάσεων είναι η επιμελής προσοχή σε όλα τα στάδια της επέμβασης:

  • Προεγχειρητικά: λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος, εκτίμηση από πνευμονολόγο, αναισθησιολόγο και φυσικοθεραπευτή.
  • Διεγχειρητικά: τεκμηρίωση της επιτυχούς βαλβιδοπλαστικής (επιδιόρθωση της Βαλβίδος) ή της σωστής λειτουργίας της προσθετικής βαλβίδος με το Διεγχειρητικο Διοισοφαγιο. Άμεση αποσωλήνωση (ξύπνημα) του ασθενούς στο χειρουργείο για αποφυγή λοιμώξεων του αναπνευστικου.
  • Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ): παραμονή για επισταμένη παρακολούθηση όλων των ασθενών.
  • Μεταφορά στον όροφο νοσηλείας: Η άμεση κινητοποίηση των ασθενών είναι επιτακτική προς αποφυγή λοιμώξεων του αναπνευστικού, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του ασθενούς στο νοσηλευτικό όροφο, υπάρχει 24ωρη παρακολούθηση του καρδιογραφήματος (τηλεμετρία) για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν αρρυθμιών.

Η Ιατρική Ομάδα που στελεχώνει το Κέντρο Αναφοράς Βαλβιδοπάθειας Καρδιάς έχει ήδη συσσωρεύσει εμπειρία δεκαετιών και στο εξωτερικό, με τα χειρουργικά της αποτελέσματα να είναι άριστα και εφάμιλλα παρόμοιων Κέντρων Αναφοράς του εξωτερικού, όπως τεκμηριώθηκε στα αποτελέσματα καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, που πραγματοποιήθηκαν στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ), για την περίοδο 1992 - 2004 (https://www.health.ny.gov/statistics/diseases/cardiovascular).

Metropolitan - Μαρία Αρώνη

 

 

  

  *Αρθρο της Μαρίας Αρώνη, Καρδιοχειρουργού - Διευθύντριας Κέντρου Αναφοράς Βαλβιδοπάθειας Καρδιάς, στο Metropolitan General.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ