Καιρός

18 Ιανουαρίου 2020 17:06

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Οι βοριάδες θα συνεχίσουν να κρατούν χαμηλά τη θερμοκρασία. Αναλυτικές οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Οι βοριάδες θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες να μας τροφοδοτούν με συννεφιές, χιονόνερο και χιόνι ψηλά στα βουνά, κατεβάζοντας λίγο και τον υδράργυρο.  

Πιο αναλυτικά για αύριο Κυριακή περιμένουμε πρωινές και βραδινές ομίχλες στα ηπειρωτικά και νεφώσεις που για λίγο θα πυκνώσουν με πιθανότητα να βρέξει τοπικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και το πρωί στην Κρήτη, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις περιμένουμε ψηλά στα βουνά της Πίνδου. 

Η θερμοκρασία, σε μικρή πτώση με παγετό στα βόρεια, θα κυμανθεί στα βόρεια από -5 έως 9  βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -2 έως 11  και νοτιότερα από 5  έως 14  βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι, στα δυτικά, νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και στα υπόλοιπα βόρειοι 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 19/1/2020

Οδηγίες για αγρότες:

Για την προστασία από την εμφάνιση της ασθένειας του Βακτηριακού έλκους, την αποφυγή ή την επιβράδυνση της εξάπλωσης του βακτηρίου συστήνονται γενικές ορθές πρακτικές όπως:

  • Να χρησιμοποιείται υγιές, πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό για την εγκατάσταση νέων οπωρώνων. Η ζωντανή γύρη και τα φυτά του γένους Actinidia που προορίζονται για φύτευση, εκτός των σπόρων προς σπορά, επιτρέπεται να διακινούνται εντός των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο εάν συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο. 
  • Να πραγματοποιείται συχνή επιθεώρηση των δένδρων για τυχόν εμφάνιση ύποπτων συμπτωμάτων προσβολής. Να εφαρμόζονται τα χαλκούχα σκευάσματα σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες στο πλαίσιο προγράμματος φυτοπροστασίας του οπωρώνα. Η εφαρμογή προληπτικών επεμβάσεων αποτελεί μέτρο προστασίας από προσβολή, καθώς δεν υπάρχουν μέτρα θεραπείας της ασθένειας. Να διατηρείται καθαρή η επιφάνεια του εδάφους του οπωρώνα από πεσμένα φύλλα και κλάδους, τα οποία μπορεί να είναι φορείς του μολύσματος.
  • Να εφαρμόζονται μέτρα υγιεινής για τους χώρους, τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια και για το προσωπικό που εργάζεται στους οπωρώνες. Η επαναχρησιμοποίηση εντός οπωρώνων ακτινιδιάς παλετοκιβωτίων συγκομιδής ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς του βακτηρίου από οπωρώνα σε οπωρώνα και μεταξύ περιοχών. Όταν τα παλετοκιβώτια και τα μέσα μεταφοράς καθαρίζονται και απολυμαίνονται κατάλληλα, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μετάδοσης του βακτηρίου σε αμόλυντες περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό