Πολιτική

18 Ιανουαρίου 2020 16:41 Τελευταία ενημέρωση : 18 Ιανουαρίου 2020 21:07

Διέρρευσε το προσχέδιο της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη

Διάβασέ μου το...

Τι αναφέρει το προσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό πρακτορείο TASS. Μπαράζ διπλωματικών επαφών από την Αθήνα.

Διέρρευσε το προσχέδιο της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη
-

Την ανάγκη ύπαρξης ενιαίας κυβέρνησης στη Λιβύη υπογραμμίζει το προσχέδιο της Διάσκεψης του Βερολίνου, αντίγραφο του οποίου δημοσιοποίησε το ρωσικό πρακτορείο ΤΑSS. Στο προσχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά στο μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η Διάσκεψη του Βερολίνου θα διεξαχθεί  το μεσημέρι της Κυριακής , χωρίς την παρουσία της Ελλάδας. Γι’ αυτό το λόγο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά, το Σάββατο, με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να διασφαλίσει πως στη Διάσκεψη θα “ακουστεί” και η θέση της Ελλάδας, βάσει του κειμένου συμπερασμάτων που συντάχθηκε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2019.

Τι αναφέρει το προσχέδιο

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, το προσχέδιο των τελικών εγγράφων που αναμένεται να υπογράψουν οι συμμετέχοντες στην αυριανή Διάσκεψη του Βερολίνου, αναφέρει τα εξής:

«Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη. Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Οι συμμετέχοντες «παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών».

Δεσμεύονται «να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL».

Στο προσχέδιο υπογραμμίζεται, τέλος, «ο σημαντικός ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».

Ερντογάν: δεν φεύγουμε από την Λιβύη 

Αμετακίνητος στην πολιτική των προκλήσεων εμφανίστηκε ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΟΗΕ. Μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη διεμήνυσε πως: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στη Ανατολική Μεσόγειο, όπως και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ».