Καιρός

19 Ιανουαρίου 2020 17:22

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Συνεχίζετε χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού. Δείτε τις ειδικές οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Οι βοριάδες θα συνεχίσουν την έντονη πνοή τους και το επόμενο διήμερο, φέρνοντας ψιλόβροχο, χιονόνερο και λίγα χιόνια.  

Πιο αναλυτικά για  Δευτέρα, περιμένουμε νεφώσεις που για λίγο θα πυκνώνουν στα  ανατολικά με ασθενείς τοπικές βροχές, στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Η θερμοκρασία, με παγετό στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, θα κυμανθεί στα βόρεια από -5 έως 9 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -3 έως 12 και νοτιότερα από 4 έως 13  βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βοριάδες στα ανατολικά 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και τοπικά το βράδυ έως 8 μποφόρ.    

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 20/1/2020

Οδηγίες για αγρότες:

Σύμφωνα με τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν το ξύλο του αμπελιού όπως η Ίσκα, η Ευτυπίωση, η Ασθένεια Petri, η Μελανή Νέκρωση Βραχιόνων, αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της αμπελοκαλλιέργειας, διότι ζημιώνουν σοβαρά την παραγωγή και καταστρέφουν σταδιακά το φυτικό κεφάλαιο.

Συχνά, οι ασθένειες αυτές συνυπάρχουν και δρουν ταυτόχρονα. Προκαλούν νέκρωση των αγγείων του ξύλου, με αποτέλεσμα την ξήρανση κεφαλών, βραχιόνων και πρεμνών.

Οι παθογόνοι αυτοί μύκητες είναι κατά κύριο λόγο παράσιτα πληγών. Η μετάδοσή τους σχετίζεται άμεσα με το χειμερινό κλάδεμα, και τις καιρικές συνθήκες.

Συνιστάται η επιμελής εφαρμογή των παρακάτω προληπτικών πρακτικών, προκειμένου να παρεμποδιστεί η μετάδοσή τους:

  • Το κλάδεμα να γίνεται όσο το δυνατό πιο καθυστερημένα, (αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη) και οπωσδήποτε με ξηρό καιρό, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μόλυνσης των τομών κλαδέματος από μύκητες του ξύλου,
  • Τα πρέμνα με εμφανή συμπτώματα προσβολής να κλαδεύονται τελευταία. Η αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων πρέπει να γίνεται με διαδοχικά κοψίματα, μέχρι η τελική τομή να εμφανιστεί φυσιολογική, χωρίς  καστανούς μεταχρωματισμούς και άλλες αλλοιώσεις. Ξερά πρεμνά να εκριζώνονται άμεσα και να καίγονται,
  • Να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές κλαδέματος, διότι αυξάνονται οι πιθανότητες μόλυνσης των πρεμνών. Στην  περίπτωση που αυτές είναι αναπόφευκτες, τότε να γίνονται αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη και να καλύπτονται απαραίτητα με κατάλληλο προστατευτικό σκεύασμα,
  • Τα προσβεβλημένα φυτικά μέρη (κεφαλές, βραχίονες,) να απομακρύνονται άμεσα από τον αμπελώνα και να καίγονται,
  • Τα εργαλεία κλαδέματος πρέπει να απολυμαίνονται συχνά με εμβάπτιση σε καθαρό οινόπνευμα ή σε διάλυμα χλωρίνης 10%,
  • Αμέσως μετά το κλάδεμα και για την προστασία των τομών κλαδέματος, συνιστάται ψεκασμός των πρεμνών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα,
  • Το πολλαπλασιαστικό υλικό πρέπει να είναι υγιές και απαλλαγμένο από λανθάνουσα προσβολή.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό