Κόσμος

20 Ιανουαρίου 2020 19:21

“Εδώ Βρυξέλλες”…

Διάβασέ μου το...

Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά και τις εξελίξεις στη Λιβύη.

“Εδώ Βρυξέλλες”…
-

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.

Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ: Επισπεύδεται η καταγραφή προσώπων και οντοτήτων που θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας

Τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου συζήτησαν οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, «ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε σχετικά το Συμβούλιο. Υπό το πρίσμα των νέων τουρκικών παράνομων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, συμφωνήσαμε να ζητήσουμε από την αρμόδια ομάδα εργασίας του Συμβουλίου, “relex”,να επισπεύσει και να καταγράψει τα ονόματα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης και να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των κυρώσεων.  

Χωρίς λήψη αποφάσεων η συζήτηση για τη Λιβύη. Δρομολογείται η επανεργοποίηση της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης SOPHIA στα ανοιχτά της Λιβύης  

“Συζητήσαμε για τη Λιβύη αλλά χωρίς λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων”, τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου. Ο Ζοζέπ Μπορέλ πρόσθεσε ότι οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν στην ανάγκη επαναφοράς της ναυτικής επιχείρισης Sophia για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

“Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν, αντάλλαξαν πληροφορίες και διόρισαν ομάδες εργασίας οι οποίες εξετάζουν επιμέρους πτυχές του ζητήματος με εντολή να καταλήξουν ως το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών”, ανέφερε ο ίδιος και ξεκαθάρισε ότι η “κατάπαυση του πυρός” δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη της επιχείρησης Sophia, η οποία πρόκειται να επανεργοποιηθεί εκ νέου, αλλά με επαναπροσδιορισμό της αποστολής της.

“Αυτή τη στιγμή στη Λιβύη υπάρχει εκεχειρία και όχι κατάπαυση του πυρός”, διευκρίνισε, επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ.