Πολιτική

21 Ιανουαρίου 2020 09:47 Τελευταία ενημέρωση : 21 Ιανουαρίου 2020 15:27

Το παραλήρημα Ερντογάν για την υφαλοκρηπίδα και η απάντηση Μητσοτάκη

Διάβασέ μου το...

Συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ προχώρησε και σε νέα δήλωση "βόμβα" λέγονας πως συζητά με την Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Το παραλήρημα Ερντογάν για την υφαλοκρηπίδα και η απάντηση Μητσοτάκη
-

Νέο παραλήρημα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αναφορές στις θαλάσσιες ζώνες, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι συζητά με την Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης.

Ο Ερντογάν κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο και τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, αναφερόμενος στο μνημόνιο με την Τρίπολη για τις θαλάσσιες ζώνες, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε εκ νέου κριτική στην Αθήνα για την επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ρητορικό κρεσέντο Ερντογάν επιλογή που όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Καματερό και τους Αγίους Αναργύρους «προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου». Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι η βασική διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Νέα "βόμβα" Ερντογάν: Συζητάμε με την Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Ωστόσο, ο Ερντογάν προχώρησε και σε μια δήλωση «βόμβα», αν δεν πρόκειται περί ακόμη ενός «πυροτεχνήματος», αποκαλύπτοντας ότι συζητά με την Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε κάποιες επαφές που έχουν Ρώμη και Άγκυρα για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης. Όπως είχε χαρακτηριστικά «αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση. Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, αν γίνει αυτό τότε θα υπάρχουν πολύ διαφορετικές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται πως η στάση της Ιταλίας είναι διφορούμενη απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα δεν ήταν ξεκάθαρη η στάση της για την υλοποίηση του αγωγού EastMed.

Από την Ιταλία δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. 

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», τόνισε «ο Ερντογάν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες δηλώσεις» και σημείωσε ότι «τον τελευταίο καιρό ο Τούρκος Πρόεδρος επιδεικνύει έντονη νευρικότητα με τις δηλώσεις, η οποία δεν ενδείκνυται για αρχηγό κράτους».

Συρίγος: Ο Ερντογάν θα κινηθεί νοτίως του Καστελορίζου 

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ και  καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος εκτίμησε πως η επόμενη κίνηση του Ερντογάν για σεισμογραφικές έρευνες θα είναι νοτίως του Καστελορίζου, διότι εκεί εμφανίζεται νομιμοποιημένα να αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά  δικαιώματα. Όπως ανέφερε ο κ. Συρίγος « που θεωρητικώς μπορεί να πάει ο Ερντογάν; Μπορεί να πάει ανατολικώς της Κρήτης στην περιοχή που οριοθέτησε τώρα, εντός εισαγωγικών οριοθέτησε με τη Λιβύη, και μπορεί να πάει νοτίως του Καστελορίζου. Ενώ στην περιοχή του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης υπάρχουν αντιδράσεις, είναι παράνομο, κακώς το κάνατε κλπ, στην περιοχή νοτίως του Καστελορίζου η Τουρκία λέει εδώ και καιρό ότι το Καστελόριζο δεν έχει αυτή την περιοχή που εμφανίζεται να διεκδικεί, λογικώς δεν θα πάει σε μία περιοχή  στην οποία ξέρει ότι θα υπάρχει αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα έντονη, θα προτιμήσει να πάει σε μία περιοχή να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σχετικά νομιμοποιημένα, σε επόμενη φάση θα προχωρήσει και στην Κρήτη αν δει ότι έχει το περιθώριο». 

Κούσιος: Πειρατής της ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία

Για θρασύτητα κατηγόρησε την Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της  Κύπρου Κυριάκος Κούσιος,  μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι θα μοιραστούν ισομερώς τα κέρδη από τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. «Μου είναι αδιανόητο να αντιληφθώ πώς μετά από τέτοια κλοπή είναι φιλεύσπλαχνος για να δώσει τα μισά στον ιδιοκτήτη» είπε χαρακτηριστικά στο ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Κούσιος. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ακόμα την Τουρκία «πειρατή της ανατολικής Μεσογείου» σημειώνοντας ότι «παρά τις αντιδράσεις τόσο της ΕΕ όσο και πολλών χωρών - της Ρωσίας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ κ.α. - συνεχίζει δυστυχώς την πολιτική των  κανονιοφόρων». «Πιστεύω ότι σε κάποια στιγμή δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή της διεθνούς κοινότητας από το να αντιδράσει» πρόσθεσε ο κ. Κούσιος.

Στο ερώτημα για το αν θεωρεί πιθανές τις έρευνες των Τούρκων σε Κρήτη και Καστελόριζο ο κ. Κούσιος επισήμανε ότι «δεν θέλουμε να υπάρχει κλιμάκωση της έντασης αλλά αυτό δεν εξαρτάται από την Αθήνα και τη Λευκωσία.  Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το δίκαιο της θάλασσας. Απευχόμαστε να δούμε αρνητικές εξελίξεις στο θέμα γιατί θα είναι κάτι που θα κλιμακώσει την ένταση που ήδη υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ