Πολιτική

21 Ιανουαρίου 2020 12:58 Τελευταία ενημέρωση : 21 Ιανουαρίου 2020 20:00

Επιστολή στήριξης από τον Πομπέο στον Μητσοτάκη

Διάβασέ μου το...

Το περιεχόμενο της επιστολής, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα απο την Κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Επιστολή στήριξης από τον Πομπέο στον Μητσοτάκη
-

Την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα δηλώνει, με επιστολή του στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαικ Πομπέο.

Στην επιστολή, την οποία έκανε γνωστή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει, στον Έλληνα πρωθυπουργό:« Η υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας αποτελεί σημείο καμπής σε μια διευρημένη σύμπραξη ασφαλείας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ», σημειώνει πως οι δύο χώρες «σφυρηλαρούν μια πολύ στενότερη στρατηγική σχέση» μέσω της συμφωνίας αυτής και υπογραμμίζει την «εξαιρετική» σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ όπως αυτή έχει χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Πομπέο αναφέρει ακόμη ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτέλεσε «σαφή επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» ενώ υπογράμμισε «την ανάδυση της Ελλάδας έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης» στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα «επέδειξε αξιοσημειώτη κοινωνική συνοχη και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς».

«Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στα Βαλκάνια» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Πομπέο προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας» .

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ακόμα πως «οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν σταθερά πως αυτοί που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιδιώξουν λύσεις με ειρηνικά μέσα (...) και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη που θα μπορούσε να είναι προσβλητική».

Τέλος ο Μάικ Πομπέο στην επιστολή του στο Έλληνα Πρωθυπουργό σημειώνει: «Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή αλλά μάλλον ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Στην επιστολή είχε αναφερθεί προηγουμένως και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας από το βήμα της Βουλής.

Δένδιας: Αρραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στην υπαρκτή απειλή

Αρραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στην “υπαρκτή απειλή” ζήτησε ο Νίκος Δένδιας στη συζήτηση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, της  νέας αμυντικής συμφωνίας  με τις ΗΠΑ. 

“Δυστυχώς, οι καιροί δεν είναι οι πιο ήρεμοι και οι πιο ομαλοί”, επεσήμανε στην παρέμβασή του ο υπουργός Εξωτερικών, στέλνοντας το σαφές μήνυμα πως "η αρραγής εθνική ενότητα είναι κεφάλαιο για τη χώρα, το πολιτικό σύστημα μετά τη 10ετή εμπειρία της κρίσης, οφείλει να αντιλαμβάνεται την υπαρκτή απειλή και να την αντιμετωπίζει με όπλο την αδιατάρακτη εθνική ομόνοια”.

Ο κ. Δένδιας απηύθυνε έκκληση στα κόμματα να σταθούν έξω από τις κομματικές γραμμές στα εθνικά θέματα, στηρίζοντας τη συμφωνία, η οποία είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. “Η συμφωνία διασφαλίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια, ενώ διευρύνει το αμερικανικό αποτύπωμα στην περιοχή, που επιδιώκει η κυβέρνηση”, είπε και απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί παγώματος της συμφωνίας, είπε ότι “η  σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας αλλά υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι μια από τις ακρογωνιαίες λίθους”. Διαμήνυσε ακόμη, πως η συμφωνία αυτή και η υπερψήφισή της είναι απολύτως απαραίτητη για το δικό μας αμυντικό σχεδιασμό και την εξωτερική πολιτική.

Χαρακτήρισε θετική την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και ανέφερε ότι η χώρα δεν παίρνει ένα μεταχειρισμένο υλικό, αλλά τεχνογνωσία και πρόσβαση για να τα χρησιμοποιήσει σε προηγμένα τεχνολογικά, οπλικά συστήματα. Αποκάλυψε ακόμη, ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ που παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε την μετατροπή όλων των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα στο πρότυπο της Σούδας.

AP - Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

ΣΥΡΙΖΑ: η επιστολή δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς

"Η επιστολή Πομπέο δεν λέει κάτι ριζικά καινούργιο και σίγουρα δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς, ειδικά μετά την αποτυχία του ταξιδιού Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Είναι μία θετική, αλλά γενικόλογη επιστολή που κινείται στο πλαίσιο της συγχαρητήριας επιστολής Τραμπ για την επίλυση του ονοματολογικού, της Διακήρυξης του Δεκεμβρίου του 2018 για το Στρατηγικό Διάλογο και άλλων δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων. Ο ίδιος ο κος Πομπέο άλλωστε γράφει στην επιστολή ότι αυτές τις δηλώσεις τις είχε ήδη επαναλάβει ο ίδιος και δημόσια", αναφέρει σε σχόλιο του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει η Κουμουνδούρου, "μετά και την επιστολή, ωστόσο, μένει να δούμε τι σηματοδοτεί για την ουσία της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Ο' Μπράιαν, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, όχι απλά δεν κράτησε ίσες αποστάσεις, αλλά νουθετεί την Ελλάδα να μην προβαίνει σε κινήσεις που απομακρύνουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ".


Γεννηματά: η επιστολή επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς μας

"Η σπουδή της Κυβ?έρνησης να παρουσιάσει μια τυπική, διπλωματική, ευχαριστήρια επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (για την αμυντική συμφωνία) ως απόδειξη της επιτυχίας του πρόσφατου ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη, επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς μας. Είναι προφανές από το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής, ότι τα ευχολόγια και οι συστάσεις περισσεύουν, ενώ απουσιάζουν εντελώς συγκεκριμένες αναφορές για τις πρόσφατες προκλητικές, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.  Ουσιαστικά εξισώνεται ο θύτης με το θύμα. Από νουθεσίες του τύπου «βρείτε τα» έχουμε χορτάσει. Από τους συμμάχους απαιτούμε επί τέλους καθαρή θέση και έμπρακτη στήριξη. Και αυτή δεν επιτυγχάνεται όταν η Κυβέρνηση εμφανίζεται ως «προβλέψιμα δεδομένη»", αναφέρει σε δήλωση της η Φώφη Γεννηματά.

ΚΚΕ: Στάση “Πόντιου Πιλάτου” τηρούν οι ΗΠΑ

Την επιστολή Πομπέο προς την ελληνική κυβέρνηση σχολιάζει με ανακοίνωση το ΚΚΕ στην οποία αναφέρει: «Η επιστολή Πομπέο, που απεστάλη για να στηρίξει την Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις βάσεις, την οποία προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επικυρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, το μόνο που επιβεβαιώνει είναι την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην περιοχή. Αυτή η επιστολή, όχι μόνο δεν προσφέρεται για υπερφίαλους πανηγυρισμούς, στους οποίους επιδίδεται η κυβέρνηση, αλλά αναπαράγει τη γνωστή στάση “Πόντιου Πιλάτου” που τηρούν οι ΗΠΑ, σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αυτή η στάση κρύβεται πραγματικά πίσω απ’ τις αναφορές στην “ειρήνη” και την “ασφάλεια” που ως μοναδικό περιεχόμενο έχουν τη συνοχή της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας. Οι δε παραλληλισμοί που έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ανάμεσα στην επιστολή Πομπέο και σε άλλη παλιότερη του Κίσσινγκερ απ’ τη δεκαετία του ‘70, μόνο ανησυχία μπορούν να δημιουργήσουν, όταν είναι γνωστός ο βρώμικος ρόλος του Κίσσινγκερ στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων σε βάρος του ελληνικού λαού, όπως και του κυπριακού λαού κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά κι άλλων λαών του κόσμου.»


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ