Κόσμος

22 Ιανουαρίου 2020 10:46

Διχάζει τους Αμερικανούς η πιθανή καθαίρεση του Τραμπ

Διάβασέ μου το...

“Στα δύο” οι ΗΠΑ μετά την παραπομπή του “πλανητάρχη” σε δίκη, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αποπομπή από τον Λευκό Οίκο.

Διχάζει τους Αμερικανούς η πιθανή καθαίρεση του Τραμπ
-

 

Την καταδίκη και αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο επιθυμεί η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του CNN. Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση, το 51% των ερωτηθέντων θέλει η Γερουσία να καταδικάσει τον Τραμπ, για τις κατηγορίες που του προσάπτει η Βουλή των Αντιπροσώπων, καθαιρώντας τον από το προεδρικό αξίωμα.

Στον αντίποδα,  το 45% των ερωτηθέντων δήλωσε αρνητικό ως προς την καθαίρεση του. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 19 Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε την παραμονή της έναρξης της δίκης του στην Γερουσία.

Πρόκειται για τον τέταρτο από τους 45 Αμερικανούς Προέδρους που  αντιμετωπίζει κατηγορίες και δίκη κινδυνεύοντας να χάσει τον θώκο του.

Τα νομικά επιχειρήματα υπεράσπισης που θα επικαλεστεί ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. Σε αυτά επισημαίνεται ότι «η Γερουσία πρέπει ταχέως να απορρίψει τα ελλιπή άρθρα παραπομπής και να αθωώσει τον Πρόεδρο», ενώ οι κατηγορίες χαρακτηρίζονται ως «προσβολή» στο αμερικανικό Σύνταγμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται σε δίκη, αντιμετωπίζοντας δύο κατηγορίες:

  • αφενός, κατηγορείται ότι φέρεται να επικαλέστηκε τη βοήθεια της ουκρανικής κυβέρνησης, ώστε να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, καταχρώμενος έτσι την εξουσία του, αφού φέρεται να αρνήθηκε στρατιωτική βοήθεια ύψους 391 εκατ. δολαρίων, εάν προηγουμένως ο Πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν ανακοίνωνε δημοσίως ότι άρχισε έρευνα κατά του γιου του Τζο Μπάιντεν, δυνητικού αντιπάλου του στις εκλογές του Νοεμβρίου.
  • αφετέρου, αφού ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να επιτρέψει στο προσωπικό, να καταθέσει κατά τις πρώτες ακροάσεις κατά της μομφής πέρυσι, οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι παρεμπόδισε την έρευνα του Κογκρέσου επί του θέματος.

Ο ίδιος ο «πλανητάρχης» αρνείται κάθε κατηγορία που του προσάπτεται και χαρακτηρίζει την έρευνα «κυνήγι μαγισσών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ