Πολιτική

21 Ιανουαρίου 2020 19:29

Οι Ιταλοί “αδειάζουν” τον Ερντογάν

Text to Speech

Διευκρινίσεις από τη Ρώμη σχετικά με τις φήμες περί ιταλο-τουρκικής συνεργασίας για εκμετάλλευση φυσικών πόρων.

Οι Ιταλοί “αδειάζουν” τον Ερντογάν

Διαψεύδει η Ρώμη τα περί ιταλο-τουρκικής συνεργασίας για εκμετάλλευση φυσικών πόρων.

Tο ιταλικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας πως «Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της 'Αγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης».

«Αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών. Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Είναι η θέση που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας», καταλήγει το ιταλικό ΥΠΕΞ.

Τις σχετικές πληροφορίες για ενδεχόμενες κοινές γεωτρήσεις Ιταλίας-Τουρκίας διέψευσε και η Αθήνα μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.