Πολιτική

22 Ιανουαρίου 2020 11:10 Τελευταία ενημέρωση : 22 Ιανουαρίου 2020 19:25

Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Διάβασέ μου το...

Είναι η πρώτη γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Πως ψήφισαν τα κόμματα. Τι είπε στο τηλέφωνο με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
-

Με 261 ψήφους, η ανώτατη δικαστικός Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξελέγη από τη Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κ,. Σακελλαροπούλου, την υποψηφιότητα της οποίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό αλλά και η πρώτη που γίνεται αποδεκτή από τρία κόμματα της Βουλής.

Μάλιστα εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, επί 294 παρόντων βουλευτών, και μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η κυρία Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ (157), του ΣΥΡΙΖΑ (82) και του Κινήματος Αλλαγής (22) ενώ "παρών" δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ (15), της Ελληνικής Λύσης (10) και του ΜέΡΑ25 (8).

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές Α. Σαμαράς (ΝΔ), Τρ. Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ), Ν. Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ), Αλ. Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Κ. Αδάμου (ΜέΡΑ25). Οι κύριοι Σαμαράς, Αλεξιάδης και Συρμαλένιος έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν ότι εάν παρίσταντο θα ψήφιζαν την κ. Σακελλαροπούλου, ενώ η κ. Αδάμου ότι θα ψήφιζε "παρών". Δεν έστειλαν επιστολή οι κ. Μεϊκόπουλος και Ζουράρις.

Σημειώνεται ότι η κ. Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση). Η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στις 13 Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται απο την Προεδρία της Δημοκρατίας, "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια, καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της".

Αμέσως μετά την ολοκήρωση της ψηφοφορίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ανοίγει ένα "παράθυρο στο μέλλον".

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την συνεχάρη και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η εκλογή της έγινε με την πρώτη ψηφοφορία με τόσο ευρεία πλειοψηφία.

Tο απόγευμα η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη νέα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για να την συγχαρεί για την εκλογή της. «Είμαι διπλά χαρούμενη που η κοινοβουλευτική μας ομάδα ήταν συμπαγής και παρούσα στην υπερψήφιση της Προέδρου. Της ευχήθηκα επιτυχημένη και δημιουργική θητεία και της δεσμεύθηκα για την πλήρη υποστήριξη του Κινήματος Αλλαγής», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σε δήλωση του μετά την εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, αναφέρει ότι «η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, πιστή στις απόψεις της κυρίως για τις συντάξεις, τους μισθούς και τα εθνικά θέματα, ουσιαστικά δεν συναίνεσε στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την κ. Σακελλαροπούλου. Σεβόμαστε τον θεσμό, της ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο της και μία παράκληση: Όταν και εφ' όσον ορκιστεί να ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο».

Συγχαρητήρια προς την νέα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έστειλε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέσω twitter.

«Συγχαρητήρια στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία σήμερα από τη Βουλή των Ελλήνων. Η Ελλάδα προχωράει στη νέα εποχή της ισότητας», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω twitter η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - συγχαρητήρια - Προεδρος της Δημοκρατίας  - Σακελλαροπούλου

Συγχαρητήρια έστειλε μέσω twitter και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, «Θα ήθελα να συγχαρώ την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την εκλογή της ως νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι ένα σπουδαίο μήνυμα η εκλογή της πρώτης γυναίκας στο υψηλότερο αξίωμα της Δημοκρατίας. Πιστεύω βαθιά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλει στη μελλοντική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σαρλ Μισέλ - Συγχαρητήρια - twitter - Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χρήστος Α. Σαρτζετάκης για την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου της απέστειλε το ακόλουθο συγχαρητήριο μήνυμα.

«Θερμότατα συγχαρητήρια δ' επαξιωτάτην ανάδειξή σας εις την Προεδρίαν της Δημοκρατίας. Παραλλήλως, σας εύχομαι από καρδίας κάθε επιτυχία εις τα νέα καθήκοντά σας, την οποίαν άλλωστε ήδη από τώρα προοιωνίζει η γνωστή πολυετής διακονία σας εις της Διοικητικήν Δικαιοσύνην».