Υγεία - Περιβάλλον

22 Ιανουαρίου 2020 18:47 Τελευταία ενημέρωση : 30 Ιανουαρίου 2020 19:34

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό

Διάβασέ μου το...

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κίνα. Θέμα χρόνου η εμφάνιση κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό
-

 

Ραγδαία εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός. Στους 17 ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών στην επαρχία Χουμπέι , την ώρα που καταγράφεται και περαιτέρω αύξηση στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας. 

Στην επαρχία Χουμπέι κάνουν λόγο για 444 επιβεβαιωμένα κρούσματα τα οποία καταμετρήθηκαν μέχρι τις 8 το βράδυ τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας). Ο προηγούμενος απολογισμός στην Κίνα ανερχόταν σε 9 νεκρούς, όλοι τους στην επαρχία Χουμπέι.

Η επιδημία που ξεκίνησε από την Βουχάν εξαπλώθηκε με κρούσματα να έχουν καταγραφεί επίσης στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία.

Η Βουχάν κλείνει τα δίκτυα συγκοινωνιών της και συστήνει στους πολίτες να μην φεύγουν από την πόλη, μεταδίδουν κρατικά ΜΜΕ. Τα δρομολόγια σε λεωφορεία, μετρό, φέριμποτ και στα δίκτυα επιβατικών μέσων μεγάλων αποστάσεων θα ανασταλούν από τις 10 το πρωί τοπική ώρα αύριο 23 Ιανουαρίου, ενώ οι σταθμοί του αεροδρομίου και των τρένων θα κλείσουν για τους εξερχόμενους επιβάτες, σημειώνει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να μην φύγουν από την πόλη, παρά μονάχα υπό ειδικές συνθήκες, προσθέτουν κρατικά ΜΜΕ, επικαλούμενα το κυβερνητικό κλιμάκιο που ασχολείται με τον ιό.

Θέμα χρόνου η εμφάνιση κρουσμάτων στην Ευρώπη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμφανιστούν στην Ευρώπη κρούσματα του κοροναϊού αφήνουν διακεκριμένοι ιολόγοι και κρατούν «μικρό καλάθι» σχετικά με την ενημέρωση του αριθμού των κρουσμάτων από το Πεκίνο.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν την προσπάθεια συγκάλυψης από πλευράς Πεκίνου των πραγματικών διαστάσεων που είχε λάβει η πανδημία του SARS το 2002 και το 2003.Για το λόγο αυτό, εφιστούν επαγρύπνηση σε συνδυασμό με την υιοθέτηση των απαραίτητων προληπτικών μέτρων για την δημόσια υγεία.

Ύποπτα κρούσματα στη Ρωσία

Ένας Ρώσος πολίτης και ένας Κινέζος φοιτητής διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο της Αγίας Πετρούπολης με την υποψία ότι είναι φορείς του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε ο αρχίατρος του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων Μπότκινο.

Το πρακτορείο TASS, εξάλλου, μετέδωσε ότι επιβάτης αεροσκάφους το οποίο είχε αναχωρήσει από την Σαγκάη και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Αγίας Πετρούπολης με την υποψία ότι είναι φορέας του νέου κοροναϊού. 

Προληπτικά μέτρα σε Βρετανία και Τουρκία

Η Τουρκία έχει ετοιμάσει θερμικές κάμερες και έχει λάβει και άλλα προληπτικά μέτρα κατά της διάδοσης του νέου κοροναϊού, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα ούτε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κoτζά.

Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι ένας σημαντικός διεθνής κόμβος, καθώς από αυτό πέρασαν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι και η αεροπορική εταιρία Turkish Airlines πραγματοποιεί καθημερινά απευθείας πτήσεις με προορισμό την Κίνα, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, της Σανγκάης και της Γκουανγκτζόου.

Στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου θα δημιουργήσει ξεχωριστούς χώρους για τους επιβάτες που φθάνουν από περιοχές που έχουν πληγεί από τον νέο κοροναϊό της Κίνας.

Το Χίθρουου είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης και, αν και ο κίνδυνος για τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ακόμη χαμηλός, τουλάχιστον 200.000 επιβάτες διέρχονται από αυτό κάθε μέρα -- σήμερα 17 πτήσεις φθάνουν στο Χίθροου από την Κίνα.

Η Βρετανία συστήνει στους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια, παρά μόνο αν είναι απαραίτητο, στην πόλη Βουχάν της Κίνας,  όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.  «Δεδομένων των τελευταίων ιατρικών πληροφοριών, μεταξύ αυτών πληροφοριών σχετικά με μετάδοση (του ιού) από άνθρωπο σε άνθρωπο και των συστάσεων των κινεζικών αρχών, συστήνουμε να πραγματοποιούνται μονάχα τα ταξίδια που είναι απαραίτητα στην Ουχάν» τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Δεν ανησυχεί ο Τραμπ

Την Τρίτη, ένας άνθρωπος στο Σιάτλ των ΗΠΑ διαγνώστηκε με τον νέο κοροναϊός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC). Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο ασθενής είναι ταξιδιώτης από την Κίνα. Ο Τραμπ, πάντως, δεν... ανησυχεί παρά το επιβεβαιωμένο κρούσμα και σχεδόν τη βεβαιότητα πως και στις ΗΠΑ τα κρούσματα θα αυξηθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ