Πολιτική

23 Ιανουαρίου 2020 11:51 Τελευταία ενημέρωση : 23 Ιανουαρίου 2020 20:39

Μεταναστευτικό: Τα μέτρα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης κυβέρνησης - νησιών

Διάβασέ μου το...

Τα μέτρα που θα τεθούν σε άμεση λειτουργία. Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν οι Υπουργοί με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βορείου Αιγαίου.

Μεταναστευτικό: Τα μέτρα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης κυβέρνησης - νησιών
-

«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών ώστε να υπάρχει καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών». Αυτά δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη συνομίλησαν με τον περιφερειάρχη και δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών, τα οποία θα μπουν σε άμεση προτεραιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες, τόνισε ο κ. Μηταράκης. Εξήγησε, επίσης, ότι θα υπάρχει μια συστηματική συνάντηση κάθε δύο εβδομάδες με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, ώστε να γίνεται πλήρης καταγραφή της κατάστασης.

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ - ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΧΙΟΥ - ΛΕΣΒΟΥ - ΣΑΜΟΥ

«Υπάρχουν σημεία στα οποία εντοπίζονται κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και για τον τρόπο λειτουργίας τους», υπογράμμισε ο Νότης Μηταράκης. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με την ενίσχυση των επιστροφών θα συμβάλει στο να διεξαχθεί πιο ομαλά η συζήτηση.

«Στόχος μας είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνουμε να βοηθάει στον περιορισμό των ροών και αυτός είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε: «είναι δεδομένο ότι οι ανοιχτές δομές που αυτή τη στιγμή επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς των νησιών του Β. Αιγαίου θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου».

ΣΥΡΙΖΑ: Τα κλειστά κέντρα – φυλακές παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο

«Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα – φυλακές παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και δεν αποτελούν λύση ούτε για τις τοπικές κοινωνίες ούτε για τους πρόσφυγες», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρίτσης στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η ΝΔ ως αντιπολίτευση και προεκλογικά καλλιέργησε τη μισαλλοδοξία και εξαπάτησε με ψέματα τους πολίτες υποστηρίζοντας ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι μετεγκαταστάσεις και η αποσυμφόρηση των νησιών δεν αποτελούν λύση. Κατάργησε  το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υποβαθμίζοντας το ζήτημα. Ανακοίνωσε τρία διαφορετικά σχέδια αποσυμφόρησης των νησιών χωρίς να υλοποιήσει κανένα. Εξήγγειλε κλείσιμο της Μόριας για να φθάσει σήμερα να έχει υπερτετραπλάσιο αριθμό ανθρώπων σε σχέση με τα τέλη του Ιουνίου που μόλις ξεπερνούσαν τους 5.500.

Σήμερα, εν  μέσω αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες και ενώ πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν σε άθλιες συνθήκες που αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας, φτάνουν δια στόματος του υπουργού Επικρατείας να παραδέχονται ότι «μέχρι στιγμής αυτό που συνέβαινε ήταν αποσπασματικές πολιτικές-μπαλώματα για τις υπάρχουσες ροές». Ακόμη όμως και τώρα όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται ότι για τη διαχείριση του ζητήματος απαιτείται σχέδιο και σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, αλλά προβαίνουν σε ανεύθυνες δηλώσεις που φανερώνουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες.

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ - ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΧΙΟΥ - ΛΕΣΒΟΥ - ΣΑΜΟΥ

Ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε σήμερα, ότι κάθε μέτρο τους θα έχει στόχο τον περιορισμό των ροών, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις ακροδεξιές αντιδράσεις που οι ίδιοι εξέθρεψαν, εγείροντας ερωτηματικά για τα μέτρα που έχει στο μυαλό του. Ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ευθαρσώς ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα νέα κέντρα – φυλακές που σχεδιάζουν θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες.Έστω και τώρα τους καλούμε να απαρνηθούν τις εμμονές τους και να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα του ζητήματος. Να μην προχωρήσουν στη δημιουργία τεράστιων κλειστών κέντρων –φυλακών στα νησιά μας, που παραβιάζουν το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Να προβούν άμεσα στην αποσυμφόρηση των νησιών, να επιταχύνουν τις διαδικασίες ασύλου και να άρουν τον απαράδεκτο περιορισμό της πρόσβασης αιτούντων άσυλο στην υγεία, την εκπαίδευση και την εργασία».

Δημήτρης Βίτσας: Δικαιολογημένη η ένταση στα νησιά

Για το μεταναστευτικό μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας και για την ένταση που υπάρχει στα νησιά καθώς και την επιβάρυνση των ντόπιων.

Ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε δικαιολογημένη την ένταση στα νησιά από τη στιγμή που βρίσκονται 45.000 άνθρωποι στα νησιά κι έχουμε γυρίσει, όπως είπε, από άποψη πληθυσμών στις αρχές του 2016.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί επιβάρυνση ανέφερε ο κ. Βίτσας και στους αιτούντες άσυλο « αν είναι 20.000 άνθρωποι στη Μόρια καταλαβαίνετε ότι είναι σε άθλια κατάσταση, επιβαρύνονται και οι υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η γνώμη μου είναι από την γνώση που έχω, ότι η υπηρεσία ασύλου είναι αδύνατο να δουλεύει με ένα τέτοιον όγκο και επιβαρύνονται βέβαια και οι ντόπιοι. Αυτό βέβαια δίνει τη δυνατότητα σε μικρές ομάδες θα έλεγε κανένας ακροδεξιές να εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση και να σηκώνουν ένα ρατσιστικό λόγο, αυτό θα πρέπει οι νησιώτες να το κρατήσουν μακριά τους και να μείνουν στο ουσιαστικό θέμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Τέλος, ο κ. Βίτσας είπε πως λύση για το μεταναστευτικό υπάρχει μεν, αλλά δεν μπορεί να την κάνει μόνη της η Ελλάδα « δεν μπορεί η Ελλάδα μόνη της να πει να σταματήσουν οι πόλεμοι, πρέπει να συνεργαστεί και να πιέσει άλλες χώρες και η Ευρώπη θα πρέπει να υποκύψει, αν θέλετε, στην ανάγκη της Ελλάδας ότι πρέπει να μοιραστεί το βάρος, όχι με λεφτά αλλά παίρνοντας κάποιους ανθρώπους κι εξετάζοντας τα αιτήματα τους στις συγκεκριμένες χώρες» όπως ανέφερε.΅

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει απέναντι στην ισχυρή απαίτηση του λαού των νησιών του Αιγαίου, που διατρανώθηκε και με μαζικά συλλαλητήρια και είναι: Να σταματήσει αμέσως ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών, να κλείσουν τα hot spot της ντροπής και της εξαθλίωσης και να μην δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοικτά. Αυτό φανερώνουν οι δηλώσεις, που έκανε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και δημάρχους. Η κυβέρνηση της ΝΔ εμμένει στην εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ, με την οποία είχε συμφωνήσει και υλοποιήσει πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προωθώντας τη δημιουργία και κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης στα νησιά του Αιγαίου», αναφέρει  μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση για ακόμα μία φορά ξεκινά ανάποδα για να λύσει ένα πρόβλημα το οποίο αποδεικνύεται πως είναι ανίκανη να λύσει! Ξεκινάει από το "ρετιρέ" για να πάει προς το ισόγειο και να χτίσει την πολιτική της! Ξεκινούν ανάποδα! Πρώτα κλείνεις τα σύνορα, πρώτα σφραγίζεις τις εισόδους και μετά ασχολείσαι με το πού θα πάνε οι λαθρομετανάστες που ήρθανε και αν πρέπει να διασπαρούν! Εμείς διαφωνούμε! Πρέπει να φύγουν όλοι πίσω στις χώρες τους. Στην κυβέρνηση πηγαίνουν ανάποδα, πηγαίνουν στραβά και το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν ακούν!», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Λύση.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ