Κόσμος

23 Ιανουαρίου 2020 14:06

Εγκώμιο Τσαβούσογλου στη Μέρκελ για το προσφυγικό

Διάβασέ μου το...

Χαρακτήρισε «υποστηρικτική» και «θαραλλέα» τη στάση του Βερολίνου, ενώ ανέφερε ότι περίπου 57 πρόσφυγες την ημέρα εισέρχονται στα ελληνικά νησιά μετά τη συμφωνία.

Εγκώμιο Τσαβούσογλου στη Μέρκελ για το προσφυγικό
-

Την γερμανική πολιτική στο προσφυγικό χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Η κυρία Μέρκελ διαδραμάτισε το πιο σημαντικό ρόλο στη συμφωνία» αναφέρει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι σημαντικό τμήμα της συνάντησης Μέρκελ-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη θα αφιερωθεί στο προσφυγικό και διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δέχεται πίσω όλους τους πρόσφυγες που στέλνονται πίσω σε αυτήν.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως «υποστηρικτική» και «θαραλλέα» τη στάση του Βερολίνου. «Πριν από τη σύναψη της συμφωνίας, μέχρι και 7.000 πρόσφυγες έφευγαν από την Τουρκία για την Ελλάδα σε καθημερινή βάση» ανέφερε, προσθέτοντας ότι περίπου 57 πρόσφυγες την ημέρα εισέρχονται στα ελληνικά νησιά μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

«Αλλά τι κάνει η ΕΕ;» διερωτήθηκε κατηγορώντας ευθέως την ΕΕ ότι δεν τήρησε τις δικές της υποσχέσεις. «Η ΕΕ υποσχέθηκε ότι στο τέλος του 2016 θα πληρώσει τα πρώτα 3 δις ευρώ και στο τέλος του 2018 τα υπόλοιπα 3 δις ευρώ. Τώρα έχουμε αρχές 2020 και δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η πρώτη καταβολή των 3 δις ευρώ. Ποια πλευρά λοιπόν δεν τήρησε τις υποσχέσεις της; Ξέρω ότι η Γερμανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, διότι πολλές χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης αντιτίθενται στην μετεγκατάσταση προσφύγων εκεί».

Αλλά κατά τον Τσαβούσογλου η ΕΕ αθέτησε τις υποσχέσεις της και ως προς την προσέγγιση της χώρας του στην ΕΕ. «Δεν προχώρησε η διεύρυνση της τελωνειακής σύνδεσης και δεν άνοιξε νέο κεφάλαιο στις προενταξιακές διαπραγματεύσεις. Μόνο και μόνο γι' αυτούς τους λόγους θα μπορούσαμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας, και θα είχαμε κάθε δικαίωμα, αλλά δεν το κάναμε. Και ο πρόεδρός μας είπε, τότε πάρτε τους πρόσφυγες – κι εσείς το εκλάβατε ως απειλή; Παρόλα αυτά είμαστε υπέρ της συνέχισης της συμφωνίας».