Πολιτική

23 Ιανουαρίου 2020 15:03 Τελευταία ενημέρωση : 23 Ιανουαρίου 2020 15:06

Εκλογικός Νόμος: με εντάσεις και… ενστάσεις η συζήτηση στη Βουλή

Διάβασέ μου το...

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του εκλογικού νόμου. Ποια κόμματα κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας και σε ποια ρύθμιση.

Εκλογικός Νόμος: με εντάσεις και… ενστάσεις η συζήτηση στη Βουλή
-

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του εκλογικού νόμου με τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής να καταθέτουν ένσταση αντισυνταγματικότητας στη ρύθμιση που αποκλείει συνασπισμούς κομμάτων από το πριμ του του μπόνους.

Η ένσταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης να αναφέρει ότι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την αναπουμπούλα στην οποία χαίρεται, ενώ το ΠΑΣΟΚ όσα χρόνια κέρδιζε εκλογές δεν διαμαρτυρόταν.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση συνασπισμός κομμάτων που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη σε εκλογές για να πριμοδοτηθεί με το μπόνους θα πρέπει ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν να είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Επί της ουσίας, αν συνασπισμός που αποτελείται από δύο κόμματα συγκεντρώσει 40% και το δεύτερο αυτοτελές κόμμα συγκεντρώσει 25% τότε το μπόνους θα χορηγηθεί στο δεύτερο κόμμα καθώς το 25% είναι μεγαλύτερο από το 20% το οποίο είναι ο μέσος όρος των κομμάτων του συνασπισμού.

Η ρύθμιση δεν είναι καινούργια, περιλαμβανόταν στον εκλογικό νόμο που είχε φέρει ως υπουργός Εσωτερικών ο Προκόπης Παυλόπουλος και καταργήθηκε με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, επανέρχεται από τη σημερινή κυβέρνηση.

Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, στην έκθεση της αναφέρει ότι η ρύθμιση υπήρχε αυτούσια και σε προηγούμενο νόμο και ότι κατ’ ουσίαν αποκλείει τους συνασπισμούς κομμάτων από την πρόσβαση στην πριμοδότηση. Η έκθεση επισημαίνει ότι επί της συνταγματικότητας της διαφορετικής μεταχείρισης συνασπισμών και αυτοτελών κομμάτων έχουν εκφραστεί πολλές και αντικρουόμενες απόψεις . Παρά μάλιστα το γεγονός ότι δεν έχει κριθεί αντισυνταγματική έχει ήδη καταστεί ανενεργή από τον Άρειο Πάγο.

Ακολουθεί το χαρακτηριστικό απόσπασμα: Στην πράξη, πάντως, όπως παρατηρείται από εκπρόσωπο της θεωρίας (βλ., Κ. Χρυσόγονο, Συνταγματικό Δίκαιο, 2014, σελ. 434), κατά την ανακήρυξη των συνδυασμών, «το Α ? Τμήμα του Αρείου Πάγου, χωρίς να κρίνει αντισυ- νταγματική τη διάκριση μεταξύ αυτοτελών κομμάτων και συνασπισμών, είχε αδρανοποιήσει αντίστοιχη πρόβλεψη της προϊσχύσασας νομοθεσίας, μετα- βαπτίζοντας συνασπισμούς σε αυτοτελή κόμματα».