Πολιτική

23 Ιανουαρίου 2020 16:38

Πέτσας: Τι συμφωνήθηκε στην συνάντηση για το προσφυγικό

Διάβασέ μου το...

Σε ποια σημεία συμφωνούν και που διαφώνησαν με  τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών. Τι αλλάζει για τις ΜΚΟ. Τι θα γίνει με τις κλειστές δομές.

Πέτσας: Τι συμφωνήθηκε στην συνάντηση για το προσφυγικό
-

"Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών, νομίζω ήταν καλό το κλίμα, έχουμε στα χέρια μας το ψήφισμα που μας επέδωσαν, στο οποίο μπορούμε να πούμε ότι συμφωνούμε στα πιο πολλά σημεία και σε κάποια άλλα διαφωνούμε. Επτά σημεία κοινής αντίληψης και δύο σημεία διαφωνίας, αλλά επειδή συνήθως επικεντρωνόμαστε στα σημεία της διαφωνίας, θα ήθελα να πω ότι συμφωνήσαμε σήμερα να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης το επόμενο διάστημα για τα σημεία που συμφωνούμε, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μην αντιμετωπίζουν με κακοπιστία την κυβέρνηση" δήλωσε στον Realfm 97,8 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα, τόνισε ότι "συμφωνούμε στη διαδικασία αποσυμφόρησης. Εμείς λέμε ότι θα κλείσουν όλες οι υπάρχουσες άναρχες δομές, αλλά όμως πρέπει να κατασκευαστούν οι κλειστές δομές πρώτα για να κλείσουν οι άναρχες. Στις κλειστές δομές θα υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και θα υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό η δυνατότητα προσφοράς όλων των υπηρεσιών εκείνων που δημιουργούν πολλά προβλήματα σήμερα στην καθημερινότητα των πολιτών των νησιών μας πχ οι ιατρικές υπηρεσίες. Στο τρίτο σημείο που είναι ο έλεγχος των ΜΚΟ, μας εξήγησαν οι άνθρωποι και είναι μέγα θέμα, και προχωρούμε σε τροπολογία, θα την καταθέσει ο κ. Μηταράκης σήμερα ή αύριο, η οποία συμφωνήθηκε ότι θα έχουμε κάποια χαρακτηριστικά που θα βοηθούν ώστε να γίνεται ο καλύτερος δυνατός έλεγχος, αλλά κυρίως να μην γίνεται χρήση από κάποιες ΜΚΟ της πρόσβασης σε πληροφορίες που έχουν αναπτύξει με την άλλη πλευρά ώστε να συμμετέχουν τελικά σε δίκτυα διακίνησης. Υπάρχουν πολλές ΜΚΟ που έχουν συμβάλλει σημαντικά στις ανθρώπινες συνθήκες, αλλά υπάρχουν και άλλες που καταχρώνται αυτής της εμπιστοσύνης και έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Άρα σε συνεννόηση με τον κ. Μηταράκη κατατίθεται αυτή η τροπολογία είτε σήμερα το βράδυ είτε αύριο το πρωί".

"Το βασικό ζήτημα εδώ είναι να ενεργοποιήσουμε εμείς όλες μας τις δυνάμεις, που είναι η φύλαξη των συνόρων. Εξηγήσαμε ότι έχουμε ενεργοποιήσει το Λιμενικό, απομένει η προμήθεια των 10 σκαφών που θα γίνουν μέχρι τον Απρίλιο για καλύτερη δυνατή επιτήρηση. Έχουμε κάποια καλά αποτελέσματα από την επιτήρηση των συνόρων και πιστεύουμε θα συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό. Σκοπός μας είναι να είμαστε έτοιμοι μέχρι το καλοκαίρι που ενδεχομένως να υπάρχουν αυξημένες ροές. Επίσης, να ξέρετε δεσμευτήκαμε σήμερα απέναντι στον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους ότι κάθε εβδομάδα θα έχουν κανονική αναφορά από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τις αιτήσεις ασύλου, οι οποίες εξετάστηκαν, πόσες απορρίφθηκαν και πόσες από αυτές δρομολογούνται για επιστροφές. Εδώ είναι και ένα μικρό σημείο διαφωνίας με την τοπική κοινωνία, ότι θα επιθυμούσαν μετά την ταυτοποίηση να υπάρχουν άμεσες επιστροφές. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται γύρω στον μήνα, το οποίο δρομολογεί όλες τις αναγκαίες διαδικασίες" πρόσθεσε.

"Προτάσσουμε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πάνω στα σημεία που συμφωνήσαμε. Κάθε εβδομάδα θα δημοσιεύουμε πόσοι επέστρεψαν, ενώ πριν ξέρετε στα 4,5 χρόνια είχαμε μόνο 1806 επιστροφές, έχουμε δεσμευθεί για 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020, κάθε εβδομάδα θα λέμε πόσοι επιστρέφουν. Επίσης, όταν λέμε ότι στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες θα δουν εκταμίευση χρημάτων άμεσα και το σχέδιο με το υπουργείο Τουρισμού επίσης άμεσα. Όταν λέμε ότι θέλουμε να προχωρήσουμε σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης εκεί πάνω θα δούμε και το σημείο της διαφωνίας μας, που εμείς θέλουμε κλειστές δομές. Επίσης η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα γίνεται συνεννόηση και συνάντηση σε τακτικό επίπεδο" ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.