Πολιτική

23 Ιανουαρίου 2020 17:11

Βουλή: Στην Ολομέλεια η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ

Διάβασέ μου το...

Πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια και πότε θα ψηφιστεί υο νομοσχέδιο.

Βουλή: Στην Ολομέλεια η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ
-

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί με βάση την παράγραφο 2 του άρθρου 27 του Συντάγματος που αφορά σε «μεταβολή στα όρια της Επικράτειας», καθώς αφορά άδεια για ξένα στρατεύματα. Θα είναι διευρυμένη και θα χωριστεί σε τέσσερις κύκλους.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή εάν ψηφιστεί με απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών. Το σχετικό άρθρο ορίζει ότι «χωρίς νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη ούτε μπορεί να διαμένει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή».

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, το νομοσχέδιο που κυρώνει τη συμφωνία είχε υπερψηφιστεί από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση είχαν επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια. ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 είχαν δηλώσει ότι καταψηφίζουν.

Την ίδια μέρα, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με την κανονική διαδικασία που ακολουθείται για την κύρωση διακρατικών συμφωνιών, ένα ακόμα νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών που αφορά τη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ σχετικά με τα προξενικά προνόμια και ασυλίες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ