Κόσμος

23 Ιανουαρίου 2020 19:02

“Εδώ Βρυξέλλες”…

Διάβασέ μου το...

Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο η κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα. Χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ για το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

“Εδώ Βρυξέλλες”…
-

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.

Eurostat: Στο 18% το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα

To 2018, το 18% της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το μερίδιο της ενέργειας που καταναλώθηκε από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε στο 18% από το 17,5% το 2017 και από το 8,5% το 2004.

Μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, 12 κράτη-μέλη, εκ των οποίων και η Ελλάδα έχουν ήδη φτάσει τους εθνικούς δεσμευτικούς στόχους για το 2020. Τα κράτη αυτά είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Κροατία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Φινλανδία και Σουηδία.

Στην Ελλάδα, το μερίδιο της κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ανέρχεται στο 18%, όσο και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Το μεγαλύτερο μερίδιο κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφεται στη Σουηδία (54,6%), στη Φιλανδία (41,2%), στη Λετονία (40,3%), στη Δανία (36,1%) και στην Αυστρία (33,4%).

Το χαμηλότερο ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφηκε στην Ολλανδία (7,4%).

Χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ ευρώ από την ΕΤΕπ για το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Δάνειο ύψους 180 εκατ. Ευρώ συμφώνησε να χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου του Ηρακλείου στην Κρήτη. «Το έργο αντικαθιστά το δεύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο της Ελλάδας και θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης επιβατών για την Κρήτη», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΤΕπ και προσθέτει ότι κατά την κατασκευή θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και ακόμη περισότερες μετά τη θέση του έργου σε λειτουργία.

EE: «Απαράδεκτη η παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στο Ιντλίμπ της Συρίας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» την επανάληψη της επίθεσης του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του εναντίον της περιοχής της Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και απαίτησε τον τερματισμό των αεροπορικών επιδρομών.

 «Για άλλη μια φορά η κατάπαυση του πυρός παραβιάστηκε. Η επανάληψη της επίθεσης στην Ιντλίμπ, περιλαμβανομένων επαναλαμβανόμενων αεροπορικών πληγμάτων και βομβαρδισμών με στόχο αμάχους, είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Η ΕΕ θα διατηρήσει τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος (του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ) όσο οι βάναυσες αυτές επιθέσεις θα συνεχίζονται», προειδοποίησε.

«Τα αεροπορικά πλήγματα του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του στη βορειοδυτική Συρία σκότωσαν τουλάχιστον 35 ανθρώπους, εκ των οποίων πολλοί άμαχοι, γυναίκες και παιδιά τις τελευταίες ημέρες και περισσότεροι από 350.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν μόνο τον προηγούμενο μήνα», είπε.

Η ΕΕ θεωρεί πως είναι «απόλυτη ανάγκη να διασφαλιστεί ταχεία, ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, προκειμένου να μπορέσουν να προωθήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους αμάχους που την έχουν ανάγκη».

«Η παρουσία οργανώσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών στην Ιντλίμπ είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία σε όλους. Η μάχη εναντίον των οργανώσεων αυτών, όπως επιτρέπεται από τα Ηνωμένα Έθνη, δεν επιτρέπει ωστόσο να αγνοηθεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε.

Η συνέχιση των εχθροπραξιών στην Ιντλίμπ κινδυνεύει να καταστρέψει την ελπίδα «μιας επίλυσης μέσω διαπραγματεύσεων της σύγκρουσης, που είναι ο μοναδικός δυνατός δρόμος», κατέληξε.

Μια κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο από τη Μόσχα - σύμμαχο του συριακού καθεστώτος και την Άγκυρα, που υποστηρίζει ορισμένες ομάδες ανταρτών, έμεινε νεκρό γράμμα.