Πολιτική

24 Ιανουαρίου 2020 15:13

Γεννηματά: ο Μητσοτάκης φαντάζεται “τζούφιες εκλογές” με την απλή αναλογική

Διάβασέ μου το...

Πιο κοντά στις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, η οποία εξαπέλυσε «μύδρους» προς την Κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο.

Γεννηματά: ο Μητσοτάκης φαντάζεται “τζούφιες εκλογές” με την απλή αναλογική
-

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο, τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό που τείνει -όπως είπε- να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία, εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, στη συζήτηση του εκλογικού νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής.


Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εκτίμησε ότι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου με το νέο εκλογικό νόμο, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι οι επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική καθώς ο νόμος Θεοδωρικάκου δεν συγκεντρώνει τις απαιτούμενες 200 ψήφους για να ισχύσει άμεσα, ενδέχεται να οδηγήσει σε προοδευτικές κυβερνήσεις.


"Πιθανά νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία. Φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική. Μπορεί να είναι όμως η πρώτη αυταπάτη του", ήταν η φράση όλο νόημα της Φώφης Γεννηματά που κινήθηκε πολύ κοντά σε όσα ανέφερε χθες από το ίδιο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας.

"Τα μεγάλα θέματα της οικονομίας παραμένουν ανοιχτά, η κοινωνία εξακολουθεί να έχει μια δύσκολη καθημερινότητα, τα εθνικά θέματα είναι σε κρίση. Σε αυτές ιδιαίτερα τις συνθήκες τα θεσμικά παιγνίδια με ζαριές διπλών εκλογών, είναι και τυχοδιωκτισμός και σίγουρα ένδειξη αδυναμίας", ανέφερε ακόμη. Σε ότι αφορά στα εθνικά θέματα και την ολοένα και εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, τάχθηκε υπέρ της σκληρής γραμμής απέναντι στην Τουρκία και ζήτησε άμεσα κι όχι κατόπιν εορτής, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. "Τώρα είναι η ώρα για εθνική γραμμή και μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας", επεσήμανε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να σταλεί το μήνυμα πως "αν η Τουρκία απλώσει το δάχτυλο, θα της κοπεί το χέρι”.

 Φώφη Γεννηματά - Βουλή

Σχολιάζοντας την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ανέφερε πως είναι καλά τα "ευχολόγια” , αλλά  εξισώνουν τον θύτη με το θύμα.
"Επιβάλλεται να κινηθεί η κυβέρνηση αποτελεσματικά, να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στις εξελίξεις, να φέρει όλους και ιδιαίτερα τους εταίρους μας προ των ευθυνών τους", είπε για να συμπληρώσει πως πρέπει να είναι σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι: "Πολιτική λύση για την Λιβύη χωρίς ακύρωση του Μνημονίου με την Τουρκία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα".

Δριμεία κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, που τείνει να εξελιχθεί σε "εθνική τραγωδία”. Ζήτησε άμεσα μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων και χαρακτήρισε ομολογία αποτυχίας την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. "Ομολογήσατε την αποτυχία σας κύριοι της κυβέρνησης στο προσφυγικό και τώρα τρέχετε να συστήσετε ξανά Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής. Όμως δεν φτάνει, δεν αρκεί. Όχι όλο το βάρος στην Ελλάδα. Το πρόβλημα άφορά όλη την ΕΕ, κινηθείτε επιτέλους για να παρθούν αποφάσεις και μέτρα στο επίπεδο της Ένωσης. Να αλλάξει η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας που παρέδωσε τα κλειδιά στον Ερντογάν και μας εκβιάζει. Δεν πάει άλλο. Αν χρειαστεί να μπλοκάρουμε αποφάσεις, να το κάνουμε", είπε, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι από τον Ιούλιο του 2019 ως σήμερα η χώρα μας να μην έχει λάβει καμία οικονομική βοήθεια για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ