Καιρός

24 Ιανουαρίου 2020 17:26

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Αλλάζει ξανά το σκηνικό, με γλυκύτερες συνθήκες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Με κυριαρχία των νοτιάδων έρχεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του ψυχρού Γενάρη, νοτιάδες που εκτός από υγρασία, ομίχλες και βροχές, φέρνουν και βροχές στα δυτικά. Πάντως, ο καιρός θα γλυκάνει αρκετά.. 

Το Σάββατο αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες στα ηπειρωτικά και λίγες νεφώσεις, πυκνότερες στα δυτικά, όπου και θα βρέξει για λίγο τοπικά στο βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στην δυτική Στερεά. Η θερμοκρασία σε άνοδο, με παγετό το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά, θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 έως 13 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -2 έως 16 βαθμούς και νοτιότερα από 4 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι, 3 με 5 μποφόρ. Δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι αναμένονται στην Ρόδο και στο Καρπάθιο, με ένταση 3- 4 μποφόρ.

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 25/1/2020

Οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα με τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το αμπέλι, το χειμερινό κλάδεμα συνιστάται να γίνεται αργά, δηλαδή τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και με την εκκίνηση της δακρύρροιας. Πρέπει να διενεργείται πάντα με ξηρό καιρό και να αποφεύγονται οι μεγάλες, καθώς και οι άσκοπες τομές.  Τα πρεμνά με εμφανή συμπτώματα προσβολής σε κληματίδες, κεφαλές, ή βραχίονες, συνιστάται να κλαδεύονται τελευταία.

Τα κλαδευτικά εργαλεία πρέπει να απολυμαίνονται συχνά (από πρεμνό σε πρεμνό, αλλά και στο ίδιο πρεμνό, όταν αφαιρούνται προσβεβλημένες κληματίδες, κεφαλές ή βραχίονες). Οι μεγάλες τομές συνιστάται να καλύπτονται άμεσα με μυκητοκτόνο πάστα. Αμέσως μετά το κλάδεμα συνιστάται ψεκασμός των πρεμνών με εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα, πάντα με τις συμβουλές των τοπικών γεωπόνων, καθώς και άμεση συλλογή και καύση του άνω των δύο (2) ετών ξύλου (χοντρά κλαδέματα, κεφαλές, βραχίονες, κορμοί).

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ