Καιρός

25 Ιανουαρίου 2020 18:38

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Η επικράτηση νοτίων ανέμων θα αλάξει την πορεία του υδράργυρου. Δείτε αναλυτικές οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Η επικράτηση των νοτιάδων, θα φέρει υγρασία, ομίχλες, συννεφιά και βροχές, αλλά θα ανεβάσει και αισθητά τη θερμοκρασία.

Την Κυριακή αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στα δυτικά και το απόγευμα στα βορειοδυτικά καταιγίδες, στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις που αργότερα θα πυκνώσουν με τοπικές βροχές από το απόγευμα στα κεντρικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και το βράδυ στα βόρεια ηπειρωτικά. 

Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -2 έως 16 και νοτιότερα από 4 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 5-6 και τοπικά στο Ιόνιο και 7 μποφόρ, στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 4-6 και το βράδυ στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

 Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 26/01/2020

Οδηγίες για αγρότες:

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Καβάλας, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας, σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη ΔΑΟΚ Σερρών και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, μετά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσε τις καλλιεργητικές φροντίδες δέντρων μετά από παγετό, για τους παραγωγούς καρποφόρων δέντρων. Αναλυτικότερα: 

  • Τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα, όταν έχουν σκληραγωγηθεί κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου και αρχές του Χειμώνα, μπορούν να επιβιώσουν χωρίς ζημιές σε θερμοκρασίες από -25 έως -35 οC. Ως εκ τούτου δεν αναμένεται να υπάρχουν σε αυτά ζημιές, εκτός ίσως από ελάχιστες περιπτώσεις νεαρών δέντρων που δεν πρόλαβαν να μπουν σε λήθαργο έγκαιρα.
  • Όσον αφορά στην ελιά, παρόλο που είναι υποτροπικό είδος, έχει κάποιας μορφής σκληραγώγηση στο ψύχος. Η ελιά στην περιοχή κινδυνεύει από τους πρώιμους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς παγετούς. Εάν τα δέντρα έχουν προλάβει να σκληραγωγηθούν μπορεί να αντέξουν τα φύλλα τους σε θερμοκρασίες περίπου από  -6 έως -8 οC, ο φλοιός έως -9  οC και το ξύλο στους μεγαλύτερης ηλικίας βλαστούς έως -15  οC. Οι ποικιλίες κορωνέϊκη και καλαμών θεωρούνται ευπαθείς στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε ό,τι αφορά στη ροδιά, δεν επιβιώνει σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -15 οC που διατηρούνται για μεγάλο διάστημα. Η αντοχή των δέντρων στο ψύχος εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως η ποικιλία, η ηλικία, η θρεπτική και υδατική κατάσταση του δέντρου, πιθανή αποφύλλωση  από εχθρούς και ασθένειες την προηγούμενη βλαστική περίοδο και οι εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικράτησαν το χρονικό διάστημα πριν από το ψύχος.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ