Κόσμος

27 Ιανουαρίου 2020 12:19

Οδοφράγματα και μάχες σώμα με σώμα στη Βηρυτό (εικόνες)

Text to Speech

Στο χάος των διαδηλώσεων παραμένει ο Λίβανος, όπου ξεκινά η συζήτηση με για τον προϋπολογισμό.

Οδοφράγματα και μάχες σώμα με σώμα στη Βηρυτό (εικόνες)

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές προσπάθησαν σήμερα να κλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στο κοινοβούλιο του Λιβάνου, ώστε να εμποδίσουν τους βουλευτές να φτάσουν στο κτίριο όπου θα συζητήσουν τον προϋπολογισμό του 2020, ενώ πέταξαν πέτρες και μεταλλικά κάγκελα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Χασάν Ντίαμπ, τον οποίο στηρίζει η Χεζμπολάχ αλλά και ο πρόεδρος Μισέλ Αούν, σχημάτισε νέα κυβέρνηση αποτελούμενη από 20 μέλη.

«Δεν δεχόμαστε αυτή την κυβέρνηση και δεν μας εκπροσωπεί», δήλωσε ένας διαδηλωτής.

Ο Λίβανος συγκλονίζεται από διαδηλώσεις από τις 17 Οκτωβρίου εξαιτίας των οποίων αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Σάαντ αλ Χαρίρι.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν την πολιτική ελίτ ότι εξακολουθεί να αγνοεί τα αιτήματά τους, στα οποία περιλαμβάνεται ο σχηματισμός ανεξάρτητης κυβέρνησης και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μεγάλοι τοίχοι από τσιμέντο ανεγέρθηκαν κοντά στις εισόδους του κοινοβουλίου αλλά και στους δρόμους που οδηγούν στο κυβερνητικό μέγαρο όπου βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα Star, το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση Χαρίρι όμως πλέον έχει αναθεωρηθεί, προβλέπει «έλλειμμα που θα φτάνει το 7% του ΑΕΠ, πολύ μεγαλύτερο από το 0,6% που σχεδιαζόταν αρχικά».

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε μιλώντας στο Reuters την Παρασκευή ο Ιμπραήμ Κανάαν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού η οποία προχώρησε στις αλλαγές.