Πολιτική

31 Ιανουαρίου 2020 13:02 Τελευταία ενημέρωση : 31 Ιανουαρίου 2020 19:48

Κόντρα για τον πλωτό φράχτη στο Αιγαίο

Διάβασέ μου το...

Το μέτρο αυτό στέλνει μήνυμα ότι δεν είμαστε "ξέφραγο αμπέλι", τονίζει ο Υπουργός Μετανάστευσης. "Πυρά' από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέει ο δήμαρχος Ανατ. Σάμου.

Κόντρα για τον πλωτό φράχτη στο Αιγαίο
-

Στη Χίο μετέβη σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προκειμένου να επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ.  Με τη σημερινή επίσκεψη, σύμφωνα με το γραφείο του κ. Μηταράκη, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος επισκέψεων στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων από την ίδρυση του υπουργείου. Θα ακολουθήσει προγραμματισμένη συνάντηση εντός Φεβρουαρίου με τον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μηταράκης σε συνέντευξή του, υπογράμμισε ότι η φύλαξη των συνόρων απαιτεί πολλές ενέργειες, επισημαίνοντας ότι ο πλωτός φράχτης, ο διαγωνισμός για τον οποίο ολοκληρώθηκε, «στέλνει μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι και παίρνουμε κάθε μέτρο για την προστασία των συνόρων», κάτι που τόνισε και χθες μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Οι τεχνολογίες αυτές έχουν εφαρμοστεί» πρόσθεσε ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, κάνοντας λόγο για ένα «θετικό μέτρο που βοηθά στην επιτήρηση σημείων που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια». Όπως επισήμανε εκτός από τον πλωτό φράχτη στα μέτρα προστασίας των συνόρων περιλαμβάνεται «ο πολύς κόσμος στο Λιμενικό και η "ηλεκτρονική" κουρτίνα για να παρακολουθούμε τους διαύλους».


Αλλάζει το καθεστώς για τις ΜΚΟ

«Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κρίση και προσπαθούμε» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης συμπληρώνοντας ότι «εμείς κινούμαστε με την υποχρέωση ότι είναι διαχειρίσιμο για να μειώσουμε τις ροές και να ελαφρύνουμε τις τοπικές κοινωνίες».

Προανήγγειλε, δε, ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για την σύσταση αρχείου για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) αλλά και αρχείο πρόσωπων που σχετίζονται με τις ΜΚΟ ενώ θα υπάρξει και εθνικός συντονιστής για το θέμα αυτό». «Σε γενικές γραμμές οι διεθνείς οργανώσεις έχουν βοηθήσει αποφασιστικά. Οι όποιες εξαιρέσεις θα αντιμετωπιστούν με διαφορετική νοοτροπία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

45.000 οι αφίξεις το δεύτερο εξάμηνο του 2019

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης συνολικά το 2019 μπήκαν στην Ελλάδα 72.000 πρόσφυγες και μετανάστες έναντι 42.000 το 2018 «με περίπου 45.000 να είναι οι αφίξεις το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους».

«Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της ΕΕ για να ανοίξουν πολλοί περισσότεροι δρόμοι επιστροφής παρανόμως εισερχομένων στην Ελλάδας στις χώρες προέλευσης όχι μέσω Τουρκίας» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «η υπηρεσία ασύλου έχει καταφέρει μέσα στο 2020 να ανταποκριθεί στους νέους χρόνους των διαδικασιών» προσθέτοντας ότι από τη Δευτέρα «έχω ζητήσει να δημιουργηθούν 5 γραφεία εκτός των δομών».

«Έχουμε δώσει έμφαση στις επιστροφές, πάμε καλύτερα τον Ιανουάριο από τον Ιανουάριο του 2019. Έχουμε ήδη επιστρέψει συνολικά 4 βάρκες που έχουν πάει πίσω στην Τουρκία» είπε ακόμη υπογραμμίζοντας ότι «τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε λογική επιστροφών και λογική αρνητικών αποφάσεων (σ.σ. για τη χορήγηση ασύλου)».Ανέφερε, δε πως ακόμα είμαστε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει η νοοτροπία της υπηρεσίας και όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Τη μεγάλη αύξηση των ροών, όπως είπε ο υπουργός, τη δημιούργησε η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει περισσότερα μέτρα από ότι αρχικά αναμενόταν και αυτός είναι και ο λόγος επανίδρυσης του υπουργείου με σκοπό τη διαχείριση του προβλήματος σημειώνοντας πως« η δικιά μας υποχρέωση είναι αφενός να μειώσουμε τις ροές και αφετέρου να μειώσουμε τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες».

Έχουν αλλάξει οι κανόνες

«Οι κανόνες άλλαξαν, δεν είμαστε ανοιχτοί σε πρόσωπα που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 όποιος δεν έχει προσφυγικό προφίλ είναι θέμα μηνών να επιστρέψει στην Τουρκία έχοντας χάσει τα χρήματα του» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.

Σημείωσε, τέλος, ότι παραμένει ο στόχος για την κατασκευή των νέων κλειστών κέντρων στα νησιά μέχρι το καλοκαίρι του 2020 λέγοντας πως « το νέο κέντρο της Σάμου αλλά με περιορισμένη χωρητικότητα θα είναι έτοιμο σε ένα μήνα από σήμερα, αυτό θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε και στη Σάμο αυτό που ξεκινήσαμε στην Κω, τη σωστή εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο που μας επιτρέπει να κρατούνται οι νέες αφίξεις για 25 ημέρες, ο χώρος επαρκεί με το νέο σύστημα για να υπάρχει μία πρώτη εικόνα όσων έχουν το προσφυγικό προφίλ κι όσων  δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Θέλω να ελπίζω ότι κατά τα τέλη Φεβρουαρίου θα μπορέσουμε να δούμε τα πρώτα έργα να ξεκινάνε. Επίσης η φύλαξη των συνόρων, όπως βλέπετε, έχει γίνει βασική μας προτεραιότητα και δεν θα επιτευχθεί η φύλαξη των συνόρων με ένα μέτρο, θα επιτευχθεί με το συνδυασμό πολλών μέτρων, είναι φανερό πάντως ότι αυτή τη στιγμή στέλνουμε ένα μήνυμα ως χώρα ότι οι κανόνες του παιχνιδιού άλλαξαν και πλέον εφαρμόζουμε μία ισορροπημένη  μεταναστευτική πολιτική, δεν  είμαστε ανοιχτοί σε πρόσωπα τα οποία δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, είναι ξεκάθαρο το μήνυμα προς όλους τους διαχειριστές προς την Ανατολή από την 1.1.2020 που ισχύει η νέα νομοθεσία, όποιος έρχεται από ασφαλείς χώρες, ή όποιος δεν έχει προσφυγικό προφίλ, είναι θέμα μηνών να επιστρέψει στην Τουρκία, έχοντας χάσει τα λεφτά που πλήρωσε σε κάποιον διακινητή». 

Αντιπαράθεση Πέτσα - Χαρίτση

Σε σχόλιο του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρει «Το κυβερνητικό σχέδιο για πλωτό φράγμα στο Αιγαίο, προκειμένου δήθεν να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές, δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει κυριολεκτικά τη μπάλα, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Οι κινήσεις αυτές φανερώνουν την αγωνία της κυβέρνησης της ΝΔ για επίδειξη έργου στο προσφυγικό, μετά τα αλλεπάλληλα αδιέξοδα στα οποία έχει πέσει ύστερα από μόλις έξι μήνες διακυβέρνησης. Πρόκειται για επικοινωνιακούς χειρισμούς που δεν θα μπορούσαν να καταλήξουν πουθενά αλλού πέρα από την φαιδρότητα».

Απαντώντας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δήλωσε «για τον κ. Τσίπρα η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Για εμάς όμως έχει. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Ενισχύουμε το Λιμενικό, ξεμπλοκάρουμε το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης και εξετάζουμε οποιοδήποτε μέσο μπορεί να μας βοηθήσει να προστατέψουμε τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ας το καταλάβουν όλοι. Τα πράγματα άλλαξαν».

"Σε περίπτωση που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αγνοεί τη γεωγραφία της χώρας, μπορεί να δει τη σχετική εικόνα η οποία απεικονίζει το μήκος του πλωτού φράγματος σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορα μας στα ανατολικά της Λέσβου. Ίσως τότε αντιληφθεί το πόσο φαιδρά είναι τα σχέδια της κυβέρνησης του", σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κοινή δήλωση, εξάλλου, των τομεαρχών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Ψυχογιού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού Εθνικής Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα, επισημαίνεται ότι «η Κυβέρνηση περνά σε φάση υλοποίησης του αποτρόπαιου σχεδίου της για ενεργή αποτροπή. Ο διαγωνισμός για την αγορά πλωτού φράγματος για να «ανασχεθεί», δήθεν, η είσοδος των προσφύγων στη χώρα από τη θάλασσα, είναι μια πράξη ντροπής που προσβάλει τον ανθρωπισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες. Πρόκειται για μια πολιτική-κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει ήδη καταδικαστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, πολιτικά κόμματα, ευρωβουλευτές, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -σύμφωνα με δημοσιεύματα. Πέραν του γεγονότος, που και ένα παιδί του Δημοτικού γνωρίζει, ότι στη θάλασσα δεν μπορεί να υπάρξει τείχος, όπως ίσως ο κ. Στεφανής να έχει στο μυαλό του, βρισκόμαστε μπροστά σε μια παράλογη, ανεφάρμοστη και επικίνδυνη πρωτοβουλία».

 Παράλληλα, προσθέτουν ότι «στις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες σχεδιάζεται η παρέμβαση, οι οποίες είναι υψηλής κίνησης σκαφών όλων των ειδών (από δεξαμενόπλοια έως αλιευτικά) τίθενται, εκτός των άλλων, και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Είναι προφανές πως μια τέτοια κίνηση δημιουργεί κινδύνους ναυτικών ατυχημάτων με απρόβλεπτες συνέπειες για κάθε είδους πλοία και για τους επιβαίνοντες σε αυτά. Επιπλέον, ένα τέτοιο φράγμα δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί σε μια συγκεκριμένη οριογραμμή. Κατά συνέπεια, σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης, τα οποία θα λαμβάνουν χώρα εντός των χωρικών υδάτων της χώρας μας, θα δυσχεραίνεται με την παρουσία του φράγματος η εκάστοτε επιχείρηση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αλλά και ανοίγοντας ζητήματα εθνικής κυριαρχίας της χώρας που είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βάσει των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην περιοχή. 

Πρόσφατα, η Κυβέρνηση, με μια άνευ προηγουμένου τροπολογία, δέσμευσε όλα τα επιχειρησιακά μέσα του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ υπό τον Εθνικό Συντονιστή για το Μεταναστευτικό, αποψιλώνοντας το Σώμα και δυσχεραίνοντας το έργο των στελεχών του Λιμενικού. Σήμερα, με τη, χωρίς νόημα ενέργεια της προμήθειας πλωτού φράγματος, θέτει το Λιμενικό υπόλογο για την λειτουργία αυτού του θνησιγενούς σχεδίου, ενώ το μόνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να αφήσει το ΛΣ- ΕΛΑΚΤ να κάνει τη δουλειά του, έτσι όπως ξέρει. Γιατί το Σώμα, από τις μεγάλες ροές του 2015 μέχρι σήμερα, έχει επιδείξει μεγάλη επιχειρησιακή ικανότητα και αυταπάρνηση στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στις οποίες πάντα επιχειρούσε με ευαισθησία και ανθρωπισμό, συζώντας χιλιάδες ζωές, με τα δικά του μέσα και ανθρώπους, χωρίς πλωτά φράγματα. Οι φωτογραφικές προκηρύξεις πανάκριβων φραγμάτων που ολοκληρώνονται εντός πέντε ημερών,  περισσότερο   θυμίζουν   δώρο   σε κάποιους κατασκευαστές φραγμάτων και λιγότερο ουσιαστική παρέμβαση. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι για 2,5 χιλιόμετρα φράγματος, θα ξοδευτεί μισό εκατομμύριο.

Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύουν ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα και προβαίνουν σε επικίνδυνους και απάνθρωπους ακροβατισμούς στο προσφυγικό. Ενδιαφέρονται μόνο για την ικανοποίηση της ακροδεξιάς τους πτέρυγας, υλοποιούν τη γραμμή της Ελληνικής Λύσης χωρίς να νοιάζονται για τους ανθρώπους, τις κοινωνίες αλλά και την εικόνα της χώρας. Ελπίζουμε να μην το επιδιώκουν. Οι πολιτικές των Όρμπαν και Σαλβίνι που θέλει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μας βρουν απέναντι κοινοβουλευτικά και κινηματικά».

Οι θέσεις του ΚΙΝΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής, σε ενημέρωση του αναφέρει «Η φύλαξη των συνόρων της χώρας και της ΕΕ είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση. Απαιτεί ευρωπαϊκή συνεργασία, ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών με υποδομές και στελέχη και πίεση προς την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία πειστική απάντηση για κανένα από τα τρία θέματα. Μόνο επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Τον Ιούλιο ανακοίνωσε Ζέπελιν στη Σάμο. Στα μέσα Δεκεμβρίου ανακάλυψε ότι χρειάζεται Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝΦΕΣ) που συστάθηκε με εκπρόθεσμη τροπολογία -γονατογράφημα μαζί τη θέση του Εθνικού Συντονιστή που κατέστησε, στην θεωρία, υπεύθυνο για όλη την διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Στεφανή. Από τότε μέχρι σήμερα η τύχη του ΕΝΦΕΣ αγνοείται. Το πυροτέχνημα του κ. Στεφανή έσβησε.

Σε όλο αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί και η ιδέα περί «πλωτών φραγμάτων». Με fast track διαδικασίες ανάθεσης και προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Όσο περίπου κοστίζει η σίτιση για τέσσερις μέρες στη Μόρια. Η ανακοίνωση του μέτρου προκάλεσε αρχικά αμηχανία και απορία και μετά σκωπτικά σχόλια, αντιδράσεις και συνωμοσιολογία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ανεφάρμοστο μέτρο. Τα 2.700 μέτρα «πλωτού προστατευτικού συστήματος» προστατεύουν τις ακτές από θαλάσσια ρύπανση, σκουπίδια και μέδουσες. Χρήσιμα είναι. Η φαεινή ιδέα για τη χρήση τους ως μέτρο ανάσχεσης των ροών αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση πελαγοδρομεί. Μάλλον χρειάζεται φράγμα στη γελοιότητα».

Για το σχέδιο της κυβέρνησης για την τοποθέτηση πλωτού φράχτη μίλησε στον ΑΝΤ1 και ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, ο οποίος τόνισε ότι τα 2,7 χιλιόμετρα πλωτού φράχτη είναι πολύ λίγα. 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κυτέλης μιλώντας στο Θέμα 104,6 είπε ότι «δεν έχω καμία ενημέρωση, θα το δούμε πώς θα λειτουργήσει στο πεδίο» προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει έλεγχος ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει».

«Ζητάμε φύλαξη των συνόρων εκτός από την επιτήρηση των ΜΚΟ και το κλείσιμο των δομών» είπε ο κ. Κυτέλης εκφράζοντας τους φόβους του ότι «όσο μπαίνει η άνοιξη πιθανόν να έχουμε διπλάσιο αριθμό αφίξεων και το νησί δεν θα επιστρέψει στην κανονικότητα».

Επίσκεψη Μηταράκη στην Χίο

Εν τω μετ6αξύ, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετέβη σήμερα στην Χίο, για επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ και συναντήσεις εργασίας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού.

Με τη σημερινή, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος επισκέψεων στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων από την ίδρυση του Υπουργείου, ενώ ακολουθεί προγραμματισμένη συνάντηση εντός Φεβρουαρίου με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους Δημάρχους των νησιών στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ