Πολιτική

01 Φεβρουαρίου 2020 21:47

Oruc Reis: προκλητικός πλους στην κυπριακή ΑΟΖ

Διάβασέ μου το...

Συνεχίζεται η ένταση απο την πλευρά της Τουρκίας, μετά το πολύωρο θρίλερ με την παραμονή του ερευνητικού σκάφους εντός του ελληνικού FIR.

Oruc Reis: προκλητικός πλους στην κυπριακή ΑΟΖ
-

 

Στη θαλάσσια περιοχή στα δυτικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», επιστρέφοντας από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου εισήλθε την Παρασκευή, προκαλώντας έντονη κινητοποίηση στην Αθήνα. 

Στρατιωτική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το τουρκικό σκάφος καταγράφηκε να πλέει ήδη στις 9.30πμ του Σαββάτου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με προορισμό την περιοχή για την οποία είχε εκδοθεί παράνομη navtex, τμήμα της οποίας περιλαμβάνει τα θαλάσσια οικόπεδα 4 και 5.

Η ίδια πηγή εκτιμά ότι η κίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους να κατευθυνθεί σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούσαν στο σημείο τις προηγούμενες ημέρες.

Σε ισχύ βρίσκεται η antinavtex που εξέδωσαν οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Ιανουάριου, ως απάντηση στην τουρκική navtex που βάσει του προγραμματισμού της Άγκυρας ισχύει μέχρι τις 10 Απριλίου.

To Oruc Reis αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το πρωί του Σαββάτου 1/2, γύρω στις 08:45. 

Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Oruc Reis συνοδευόταν από δύο βοηθητικά πλοία, ενώ σε κοντινή απόσταση από το σεισμογραφικό της Τουρκίας βρισκόταν η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και το πλήρωμά της κατέγραφε κάθε κίνηση και μετέφερε εικόνα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Μιλώντας για την είσοδο του “ORUS REIS” στα ελληνικά χωρικά ύδατα, λίγο μετά την αποχώρησή του το πρωί από το FIR Αθηνών, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι, η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κυριαρχικά της δικαιώματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση.

«Δεν χρειάζεται κανείς να μας τεστάρει, είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ακόμη, ενώ διευκρίνισε πως ο πρωθυπουργός είχε διαρκή ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.