Κόσμος

02 Φεβρουαρίου 2020 22:09

ΕΕ: Αντίθετο στο διεθνές δίκαιο το σχέδιο Τραμπ για το μεσανατολικό

Διάβασέ μου το...

Σοβαρά προβλήματα διαπιστώνει ο Ζοσέπ Μπορέλ, επιφυλάξεις διατυπώνει το Παρίσι.

ΕΕ: Αντίθετο στο διεθνές δίκαιο το σχέδιο Τραμπ για το μεσανατολικό
-

Σφοδρή κριτική ασκεί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στο σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για το μεσανατολικό, στην πρώτη επίσημη, αλλά καθυστερημένη, αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ζόσεπ Μπορέλ αναφέρει ότι το σχέδιο είναι αντίθετο με διεθνείς συμφωνίες και επαναδιατυπώνει την προσήλωση της Ε.Ε. στη λύση των δύο κρατών.

«Το σχέδιο Τραμπ για την ισραηλοπαλαιστινιακή ειρήνη είναι αντίθετο σε αρκετές παραμέτρους που έχουν συμφωνηθεί διεθνώς» είπε σήμερα για να προσθέσει ότι «η πρόταση του Αμερικανού προέδρου υπονομεύει τα σύνορα του 1967 με ένα κράτος του Ισραήλ και ένα βιώσιμο κράτος για την Παλαιστίνη που θα συνορεύουν και θα ζουν με ειρήνη, ασφάλεια και αμοιβαία αναγνώριση».

Μιλώντας από το Αμάν ο Μπορέλ δήλωσε ότι η Ιορδανία παίζει ξεχωριστό ρόλο στις προσπάθειες για να μπει τέλος στη διαμάχη, υπογραμμίζοντας ότι «μοιραζόμαστε τη δέσμευση για λύση δύο κρατών με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο».

Το σχέδιο για το μεσανατολικό  του Αμερικανού προέδρου έχει προκαλέσει ορυμαγδό αντιδράσεων. Απορρίφθηκε από τους Παλαιστίνιους, αλλά και πολλές άλλες χώρες  εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις.

Σήμερα, ήρθε η σειρά της Γαλλίας να εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το ειρηνευτικό σχέδιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, δήλωσε σχετικά «υπάρχει ένα πλαίσιο που είναι το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπάρχει ένας σκοπός, είναι η ύπαρξη δύο κρατών, με ασφάλεια του ενός σε σχέση με το άλλο, με αναγνωρισμένα διεθνώς σύνορα, δύο αληθινά κράτη με το σύνολο των αρμοδιοτήτων που συνδέονται με ένα κράτος αλλά και με το σύνολο της δημογραφικής και φυσικής πραγματικότητας που συνδέεται με ένα κράτος».

«Και στη συνέχεια υπάρχει μια μέθοδος που είναι η διαπραγμάτευση. Στην παρούσα κατάσταση, οι μονομερείς πρωτοβουλίες δεν είναι αυτόματα αποτελεσματικές, άρα έχουμε ερωτήσεις, επιφυλάξεις σε σχέση με αυτή την κατάσταση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Απέρριψε, παράλληλα, κάθε αμφισημία στην πρώτη γαλλική αντίδραση για το σχέδιο, όπως είχαν ερμηνεύσει ορισμένοι αναλυτές την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο του.

«Αυτό που κάναμε ήταν να χαιρετίσαμε τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ, δεν χαιρετίσαμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών», υπογράμμισε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ