Κοινωνία

03 Φεβρουαρίου 2020 18:11

Διακίνηση μεταναστών με ιστιοφόρο από την Ελλάδα στην Ιταλία (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Το ιστιοφόρο ακινητοποιήθηκε από σκάφη του Λιμενικού, μετά από καταδίωξη. Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση.

Διακίνηση μεταναστών με ιστιοφόρο από την Ελλάδα στην Ιταλία (βίντεο)
-

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών, από τη χώρα μας με προορισμό την Ιταλία, με τη χρήση πλωτών σκαφών, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν, με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής, οκτώ μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα ένας Έλληνας και επτά αλλοδαποί. Σημειώνεται ότι ο “αρχηγός” της οργάνωσης είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας. Συγκατηγορούμενοί τους είναι ακόμη πέντε άτομα, δύο αλλοδαποί και τρεις Έλληνες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το απόγευμα του Σαββάτου, μέλη της οργάνωσης μετέφεραν υπό διακίνηση αλλοδαπούς, από το κέντρο της Αθήνας σε παραθαλάσσιο βραχώδες σημείο της Αττικής, από όπου επιβιβάστηκαν σε ιστιοφόρο σκάφος της οργάνωσης.

Το ιστιοφόρο εντοπίστηκε από σκάφη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής πλησίον της Ύδρας και ακινητοποιήθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, μετά από καταδίωξη.

Διαπιστώθηκε ότι επέβαιναν δύο αλλοδαποί χειριστές - μέλη της οργάνωσης, οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ στην καμπίνα του σκάφους εντοπίστηκαν 19 αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και τέσσερις ανήλικοι.

Κατά την έρευνα στο σκάφος κατασχέθηκαν πλοηγοί GPS υψηλής τεχνολογίας, χάρτες και βοηθητική λέμβος για την επιβίβαση των αλλοδαπών στο σκάφος, ενώ διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν τα απαραίτητα σωστικά μέσα, γεγονός που έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων.

Παράλληλα σε ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν άλλα έξι μέλη της οργάνωσης, καθώς και οδηγός ταξί, που συμμετείχε στη μεταφορά των αλλοδαπών.

Είχε προηγηθεί πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα, με τη χρήση ειδικών ανακριτικών μεθόδων, ενώ από την σταχυολόγηση και συσχέτιση όλων των στοιχείων και δεδομένων προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2019, έχοντας δομή και διακριτούς ρόλους.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της οργάνωσης αρχικά μεριμνούσαν, μέσω ιστοσελίδων αγγελιών, για την εξεύρεση και επιλογή ιστιοφόρων σκαφών, τα οποία ήταν κατάλληλα για τη μεταφορά αλλοδαπών από τη χώρα μας προς την Ιταλία.

Μετά την αγορά του σκάφους εντόπιζαν υποψήφιους διακινούμενους, μέσω δικτύου που είχαν αναπτύξει τόσο με ομοεθνείς, όσο και με αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων που διαβιούν στη χώρα μας. Στο τελικό στάδιο οι διακινούμενοι αλλοδαποί μεταφέρονταν σε παράκτιες βραχώδεις περιοχές, όπου αποκρύπτονταν, μέχρι την αναχώρησή τους με το σκάφος της οργάνωσης.

Διακινητές - μετανάστες - ιστιοφόρο

Όπως προέκυψε από την έρευνα η τιμή της διακίνησης από την Ελλάδα στην Ιταλία υπολογίζεται σε 4.000 € κατ’ άτομο.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • ιστιοφόρο σκάφος και βοηθητική λέμβος,
  • πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων,
  • πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων, τα οποία αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ,
  • συμφωνητικά και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με ιστιοφόρα σκάφη
  • το χρηματικό των 2.500 € και
  • δύο οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των αλλοδαπών.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, καθώς και απείθεια και έκθεση κατά συναυτουργία.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος EMPACT, του Κύκλου Πολιτικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και πιο συγκεκριμένα, πανευρωπαϊκής Δράσης με κωδική ονομασία 2.5, της οποίας ηγείται η Ελλάδα και αποσκοπεί στην καταπολέμηση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε) της χώρας μας, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων της EUROPOL παρείχε, μεταξύ άλλων, εξειδικευμένη αναλυτική υποστήριξη, διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και επικοινωνία με τα λοιπά Κράτη Μέλη και συνέδραμε με εμπειρογνώμονες και αναλυτές από το γραφείο της Europol στην Περιφερειακή Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Πειραια – European Union Regional Task Force , ενώ υποστηρίχθηκε ενεργά από τη National Crime Agency (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ