Υγεία - Περιβάλλον

03 Φεβρουαρίου 2020 19:16

Κορονοϊός: Σε “καραντίνα” οι 447 Ευρωπαίοι που επέστρεψαν από την Κίνα

Διάβασέ μου το...

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση επαναπατρισμού που έστησε ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Κορονοϊός: Σε “καραντίνα” οι 447 Ευρωπαίοι που επέστρεψαν από την Κίνα
-

Της Μαρίας Αρώνη

Η επιχείρηση επαναπατρισμού 447 Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και πολιτών τρίτων χωρών, από το Γιουχάν της Κίνας στη Γαλλία, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, με ένα γαλλικό και ένα γερμανικό αεροσκάφος που μίσθωσε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Με αίτημα των ενδιαφερομένων χωρών, οι επιβάτες των δύο πτήσεων μεταφέρθηκαν, στην πλειονότητά τους, στις χώρες καταγωγής τους. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εφαρμόστηκαν αυστηροί υγειονομικοί κανόνες και οι επιβάτες δέχτηκαν να μπουν σε περίοδο “καραντίνας” 14 ημερών».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού Υπουργείου Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών σχέσεων, μεταξύ των επαναπατρισθέντων περιλαμβάνονται πολίτες από την Ελλάδα, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Τσεχία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία.

Κοροναϊός - αεροπλάνο - αεροπορικές

ΕΕ: Στον δρόμο προς την Κίνα 12 τόνοι προστατευτικού εξοπλισμού

«H ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει κάθε απαραίτητη βοήθεια για να βοηθήσει την Κίνα στις προσπάθειές της να περιορίσει την εξάπλωση του Coronavirus», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα διαχείρισης κρίσεων, Γενς Λέναρτσιτς.

«Ως άμεση πρώτη απάντηση, τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής κινητοποιήσει συνολικά 12 τόνους προστατευτικού εξοπλισμού, ήδη στο δρόμο προς την Κίνα. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή της», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Επιτρόπου Λέναρτσιτς.

Μετά τις πληροφορίες από την Κίνα σχετικά με την ανάγκη εξοπλισμού προστασίας, το κέντρο συντονισμού της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης ήρθε σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για να διευκολύνει την παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι πρώτες προμήθειες έχουν ήδη φτάσει στην Κίνα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η ΕΕ χορήγησε επίσης 10 εκτομύρια ευρώ για έρευνα εμβολίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ