Πολιτική

03 Φεβρουαρίου 2020 21:08

Σκηνικό “πολέμου” στην Ανατολική Μεσόγειο

Διάβασέ μου το...

Έξι χώρες, Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία, Αίγυπτο και Συρία, έχουν στείλει πολεμικά πλοία…

Σκηνικό “πολέμου” στην Ανατολική Μεσόγειο
-

 

Στο “κόκκινο” η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου "συμπλέουν" πολεμικά πλοία από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία, Αίγυπτο και Συρία όπως φαίνεται και στον χάρτη, ο οποίος δημοσιεύθηκε στο Twitter από τον Petroleum Economist.

Στον χάρτη φαίνονται, επίσης, οι διεκδικήσεις και οι οριοθετήσεις των κρατών, αναφορικά με τη δική τους ΑΟΖ, ενώ φαίνονται και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας, όπως προκύπτουν από το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη.

Petroleum Economist

Οι τουρκικές φρεγάτες βρίσκονται τόσο στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης, σε συνεργασία με την ακτοφυλακή, όσο και σε αυτήν της Κύπρου. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» που έφθασε στο θαλάσσιο τεμάχιο 4, στα δυτικά της Κύπρου, με απλωμένα τα καλώδιά του βρίσκεται υπό την επίβλεψη δύο τουρκικών φρεγατών.

Και όλα αυτά την ώρα που το «Γιαβούζ» παραμένει στο Οικόπεδο 8 μαζί με υποστηρικτικά σκάφη. Στα βόρεια του Οικοπέδου 8 πλέει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ», καθώς και μία φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το Σάββατο, εξάλλου, γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Ραφάλ πέταξαν πάνω από την Κύπρο, προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα.