Πολιτική

05 Φεβρουαρίου 2020 08:44

Βουλή: ερώτηση Κουτσούμπα στον Μητσοτάκη για τα εργασιακά

Διάβασέ μου το...

Επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπολύει ο ΓΓ του ΚΚΕ, ο οποίος ζητά μέτρα απο τον Πρωθυπουργό.

Βουλή: ερώτηση Κουτσούμπα στον Μητσοτάκη για τα εργασιακά
-

Επίκαιρη ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τις “συνέπειες της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής” κατέθεσε στη Βουλή ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμας.

Ο κ. Κουτσούμπας κάνει λόγο για καθημερινή επιδείνωση της ζωής των εργαζόμενων στους χώρους εργασίας και σημειώνει ότι το νέο ασφαλιστικό που βρίσκεται αυτές τις μέρες σε διαδικασία διαβούλευσης, πατάει πάνω στην αρχιτεκτονική του νομού Κατρούγκαλου υποθηκεύοντας το μέλλον και τη ζωή των νέων εργαζομένων. "Οι σημερινές εργασιακές σχέσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, η εκτεταμένη ανεργία που σύμφωνα με στοιχεία είναι παγιωμένη στο 1εκατ. περίπου, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κακοπληρωμένες παροχές και συντάξεις, σπρώχνει χιλιάδες εργαζόμενους στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματιών της υγείας”, αναφέρει και προσθέτει: "Μεγάλες επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας ιδιωτικοποιούνται ή κλείνουν όπως η ΛΑΡΚΟ με συνειδητή οικονομική δολιοφθορά από την κυβέρνηση για να οδηγηθεί στο λουκέτο, οι λιγνιτικές μονάδες σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, αγωνία για την τύχη των εργαζόμενων στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, απόλυση 5.500 χιλιάδων νέων πτυχιούχων που συμμετείχαν σε πρόγραμμα απασχόλησης κ.α."

Με την επίκαιρη ερώτηση του ζητά από τον πρωθυπουργό να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:
1) Αν προτίθεται να καταργήσει όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε μια εργασιακή ζούγκλα από το 2010 μέχρι σήμερα και να επαναφέρει τον νόμο 1876/90. Να επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ τον οποίο με νόμο η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μείωσε 22% και 32% για τους νέους, να επαναφέρει την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο σε περίπτωση συρροής Συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τον καθορισμό του κατώτερου μισθού με Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι με υπουργική απόφαση, την επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ.
2) τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την στελέχωση με προσλήψεις στο σώμα επιθεωρητών εργασίας, για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζόμενων στους εργασιακούς χώρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ