Κοινωνία

05 Φεβρουαρίου 2020 12:00 Τελευταία ενημέρωση : 05 Φεβρουαρίου 2020 17:11

Οι πρώτοι 1040 επιτυχόντες σε Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Διάβασέ μου το...

Υπεγράφησαν οι πρώτοι μόνιμοι διορισμοί, στην ιστορία της χώρας, μέσω ΑΣΕΠ, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Οι πρώτοι 1040 επιτυχόντες σε Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
-

Αναρτήθηκαν σήμερα τα ονόματα των 1040 επιτυχόντων για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Πρόκειται για μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) κλάδων Θεραπευτών Λόγου, Ψυχολόγων, Σχολικών Νοσηλευτών, Φυσιοθεραπευτών, Εργασιοθεραπευτών-Εργοθεραπευτών, Κοινωνικών Λειτουργών καθώς και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), που διορίζονται βάσει της σειράς κατάταξής τους στους τελικούς αξιολογικούς πίνακες του ΑΣΕΠ, καθώς και των δηλωθεισών προτιμήσεών τους στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Εκπαιδευτικού Προσωπικού.

Σε δηλώσεις της η Υπουργός Νίκη Κεραμέως τόνισε:

«Η σημερινή ημέρα είναι πραγματικά ξεχωριστή για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στη χώρα μας. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που γίνονται μόνιμοι, μέσω ΑΣΕΠ, διορισμοί στην Ειδική Αγωγή, τομέα που η Κυβέρνηση θεωρεί μείζονος σημασίας.

Στηρίζουμε έμπρακτα αυτό το κρίσιμο σκέλος της δημόσιας εκπαίδευσης, τα παιδιά, τις οικογένειες αλλά και το σχολείο και τους λειτουργούς του. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, με συνέπεια, ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία, για ένα καλύτερο σχολείο για μια καλύτερη κοινωνία.

Παράλληλα, δρομολογούμε για πρώτη επίσης φορά, την σύνταξη αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, σταθμισμένων στις ανάγκες των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει την ίδρυση προστατευμένων εργαστηρίων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης που θα δίνουν διέξοδο στους αποφοίτους των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Στόχος μας, η εκπαίδευση για όλους χωρίς αποκλεισμούς, με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα προσαρμοστεί σταδιακά στη λογική της ενταξιακής εκπαίδευσης για τους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».

Δείτε εδώ τα ονόματα

Τζούφη: ατόπημα της Κεραμέως η οικειοποίηση των διορισμών

Σε δήλωση της, η Μερόπη Τζούφη, αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει «Με θρησκευτική ευλάβεια η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όταν δεν καταργεί και αναστέλλει, επιμένει να οικειοποιείται το έργο του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπαίδευση. Σήμερα, πανηγυρίζει για τους πρώτους 1.000 μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή, χωρίς να αναφέρει λέξη για το γεγονός ότι ο σχεδιασμός και η προκήρυξη για τις 4.500 μόνιμες προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Ξεχνώντας» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε τα απαιτούμενα κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2019 (22 εκ. ευρώ) και αποσιωπώντας ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει τεράστιες ευθύνες για τις καθυστερήσεις και τη μη-ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του 2019».

«Ένα από τα καθήκοντα του εκάστοτε υπουργού Παιδείας είναι να αποτελεί Παράδειγμα. Να διδάσκει ήθος στα παιδιά και τους έφηβους της χώρας, ανεξάρτητα των πολιτικών και των μικροπολιτικών διαφωνιών. Βασικό στοιχείο ήθους αποτελεί και η αναγνώριση του θετικού έργου των προκατόχων του. Η ανάγκη της υπουργού Παιδείας να αποσπάσει κομματική υπεραξία και να ξεφύγει από τα αδιέξοδα, που η ίδια δημιούργησε το τελευταία διάστημα (κολέγια, Βοστώνη, κλπ) είναι φανερή. Όμως η εκπαιδευτική κοινότητα γνωρίζει πότε και από ποιον δόθηκε για πρώτη φορά «στην ιστορία της χώρας» η απαραίτητη σημασία στην Ειδική Αγωγή. Γνωρίζει επίσης πως μέχρι τότε, οι μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αντιμετωπίζονταν ως “παιδιά ενός κατώτερου Θεού”», αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει η Μερόπη Τζούφη, «ελπίζουμε στην άμεση ολοκλήρωση και των υπόλοιπων 3.500 μόνιμων προσλήψεων στην ειδική αγωγή. Προσλήψεις που παρά τις δημοσιονομικές αντιξοότητες και τους μνημονιακούς περιορισμούς εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δρομολογώντας παράλληλα 10.500 διορισμούς στη γενική εκπαίδευση. Ίσως τότε, η υπουργός Παιδείας βρει την ευκαιρία να διορθώσει το σημερινό της ατόπημα».