Κόσμος

05 Φεβρουαρίου 2020 23:46 Τελευταία ενημέρωση : 06 Φεβρουαρίου 2020 17:27

Αθώος ο Τραμπ στην ιστορική δίκη για την καθαίρεσή του

Διάβασέ μου το...

Όπως αναμενόταν η αμερικανική Γερουσία απάλλαξε των κατηγοριών του τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Αθώος ο Τραμπ στην ιστορική δίκη για την καθαίρεσή του
-

Η αμερικανική Γερουσία αθώωσε πλήρως, όπως αναμενόταν, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην ιστορική δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσής του, απαλλάσσοντας τον και από τις δύο κατηγορίες, για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κρίθηκε αθώος συγκεντρώνοντας τη στήριξη όλων, πλην ενός, των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών.

Οι 52 από τους 100 γερουσιαστές κήρυξαν τον Αμερικανό πρόεδρο αθώο για την κατηγορία κατάχρησης εξουσίας και 53 γερουσιαστές αθώο για την κατηγορία παρακώλυσης της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Με την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών, η Γερουσία διέκοψε τη λειτουργία της ως ειδικό δικαστήριο για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ είχε νωρίτερα δηλώσει πως θα ψηφίσει υπέρ της καταδίκης του προέδρου Τραμπ.

"Ο πρόεδρος είναι ένοχος μιας φρικτής κατάχρησης της εμπιστοσύνης του κόσμου. Γνωρίζω ότι ορισμένοι στο κόμμα μου θα αποδοκιμάσουν σθεναρά την απόφασή μου και, σε ορισμένους κύκλους, θα καταγγελθώ με σθένος", είπε ο γερουσιαστής από τη Γιούτα σε ομιλία του στη Γερουσία.

«Πιστεύω ότι η απόπειρα διαφθοράς των εκλογών για να διατηρήσεις την εξουσία είναι μια σκανδαλώδης επίθεση στο Σύνταγμα. Και για τον λόγο αυτό είναι αδίκημα και δεν έχω άλλη επιλογή, με βάση τον όρκο που έδωσα, παρά να εκφράσω αυτό το συμπέρασμα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο ίδιος στην εφημερίδα New York Times.

Ο Ρόμνεϊ, που θεωρείται μετριοπαθής, είχε στηρίξει το αίτημα των Δημοκρατικών να κληθούν νέοι μάρτυρες στη δίκη του προέδρου στη Γερουσία, το οποίο όμως απορρίφθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους. Αν και ήταν ο υποψήφιος του κόμματός του στις προεδρικές εκλογές του 2012 (οπότε ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα), κατά καιρούς έχει βρεθεί μακριά από την κομματική γραμμή, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στήριξαν πλήρως τον Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ