Πολιτική

06 Φεβρουαρίου 2020 13:47 Τελευταία ενημέρωση : 06 Φεβρουαρίου 2020 18:40

Διάψευση Ερντογάν από τον Παναγιωτόπουλο για τα Ίμια

Διάβασέ μου το...

Η διάψευση της δήλωσης Ερντογάν για τη συνομιλία Παναγιωτόπουλου – Ερντογάν.

Διάψευση Ερντογάν από τον Παναγιωτόπουλο για τα Ίμια
-

Διέψευσε τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τα Ίμια ο Υπουργός Άμυνας, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με την Τουρκία.

«Εμείς εκείνη τη μέρα, όλη την Παρασκευή, τρέχαμε με το θέμα του ερευνητικού και παρακολουθούσαμε αυτό», δήλωσε στον Alpha ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, διευκρινίζοντας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού «άλλωστε, αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται από εμένα. Αν γινόντουσαν θα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά δεν έγιναν ποτέ».

Νωρίς το απόγευμα πάντως, σε ανακοίνωση του, το ΥΕΘΑ ανέφερε «Σχετικώς με πληροφορίες που αναπαράγονται στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας περί δηλώσεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, διευκρινίζεται ότι ουδέποτε προέβη σε ανάλογη δήλωση. Όλα τα υπόλοιπα είναι προϊόντα ερμηνειών και εκτιμήσεων αυτών που τις εκφράζουν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους επίσημους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ κρατών».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε κάνει χθες, εμμέσως πλην σαφώς, υπαινιγμό για καθεστώς «γκρίζων ζωνών» στα Ίμια «και σε άλλα νησιά» του Αιγαίου, προοικονομώντας το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν λίγο αργότερα οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας των δύο χωρών, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ.

Δεν είναι η πρώτη, αλλά η τρίτη φορά που ο Ερντογάν αναφέρεται σε περιεχόμενο συνομιλίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, αφού πριν από δύο εβδομάδες είχε παραπέμωει σε συνομιλίες που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε αναφέρει ότι είπε σε «Έλληνα πρώην δήμαρχο» πως η Ελλάδα δεν πρέπει να ασχολείται με την Τουρκία.

ΣΥΡΙΖΑ: Τελικά διαψεύδει ή όχι τις δηλώσεις Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης;

Επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς καταλογίζει στην Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τους ισχυρισμούς Ερντογάν για τα Ίμια.

«Έχουν περάσει δύο μέρες από τις δηλώσεις Ερντογάν για συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση να μην πάει Έλληνας αξιωματούχος στα Ίμια και για συνομιλίες των Υπουργών Άμυνας για αντίστοιχες διαδικασίες σε άλλα νησιά, και μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση:

  • έσπευσε να απαντήσει μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω του ΥΠΕΞ,
  • σήμερα, με ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, αμφισβήτησε το ρεπορτάζ δημοσιογράφου που μιλούσε για διάψευση του Τούρκου Προέδρου, επικαλούμενος τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει:

«Για την ταμπακιέρα όμως, η Κυβέρνηση δεν έχει πει απολύτως τίποτα: Τελικά διαψεύδει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ή όχι;»

«Επιτέλους, ας καταλάβουν στην Κυβέρνηση ότι στα κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτείται σοβαρότητα και δεν χωρούν τέτοιοι επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ