Κόσμος

06 Φεβρουαρίου 2020 17:13

Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στην Ιντλίμπ ζητά η ΕΕ

Διάβασέ μου το...

Προτρέπει όλα τα μέρη της σύγκρουσης να επιτρέψουν και την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στην Ιντλίμπ ζητά η ΕΕ
-

Της Μαρίας Αρώνη

H EE ζήτησε σήμερα να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί των δυνάμεων της Συρίας στην επαρχία Ιντλίμπ στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και να ανοίξει η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Οι βομβαρδισμοί και άλλες επιθέσεις εναντίον αμάχων στη βορειοδυτική Συρία πρέπει να σταματήσουν. Η ΕΕ προτρέπει όλα τα μέρη της σύγκρουσης να επιτρέψουν την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους χρειάζονται βοήθεια», αναφέρει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ σε δήλωσή του. 

Από την έναρξη της σύγκρουσης, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν κινητοποιήσει συνολικά πάνω από 17 δις ευρώ για βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία και στις γειτονικές χώρες.

"Η εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων έχει οδηγήσει σε αδιάκριτες δολοφονίες εκατοντάδων αμάχων. Οι επιθέσεις εξακολουθούν να περιλαμβάνουν πολιτικούς στόχους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ιατρικές εγκαταστάσεις και οικισμούς για εσωτερικά εκτοπισμένους. Πάνω από 500.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τους τελευταίους δύο μήνες και αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες μέσα στο χειμώνα, μην μπορώντας να καλύψουν τις βασικές ανάγκες για καταφύγιο, νερό, φαγητό ή υπηρεσίες υγείας. Οι σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου έχουν γίνει συνηθισμένες", αναφέρει ο Μπορέλ στη δήλωσή του.

Στην επαρχία Ιντλίμπ ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι εκ των οποίων οι μισοί είναι εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές που ανακτήθηκαν από τις δυνάμεις της Δαμασκού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ