Κόσμος

06 Φεβρουαρίου 2020 17:57

Βόρεια Ιρλανδία: Βρέθηκε νταλίκα παγιδευμένη με βόμβα

Διάβασέ μου το...

Η Αστυνομία είχε πληροφορίες για ενδεχόμενη βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο όχημα τη νύχτα του Brexit.

Βόρεια Ιρλανδία: Βρέθηκε νταλίκα παγιδευμένη με βόμβα
-

Η βρετανική Αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα πως βρήκε μια βόμβα προσαρμοσμένη σε νταλίκα στη Βόρεια Ιρλανδία, αφού ειδοποιήθηκε για την παρουσία ενός παγιδευμένου οχήματος σε οχηματαγωγό τη νύκτα του Brexit, και κατηγόρησε γι’ αυτήν «διαφωνούντες δημοκρατικούς».

Σε ανακοίνωσή της, η Αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας εξήγησε πως στις 31 Ιανουαρίου έλαβε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε νταλίκα που επρόκειτο να ταξιδέψει το ίδιο βράδυ με οχηματαγωγό από τη βρετανική επαρχία προς τη Σκωτία.

Οι έρευνες που είχαν γίνει τότε δεν απέδωσαν και τελικά ημέρες μετά, σε μια βιομηχανική ζώνη της Βόρειας Ιρλανδίας, σε απόσταση περίπου 40 χλμ. δυτικά του Μπέλφαστ, βρέθηκε χάρη σε νέες πληροφορίες ένας εκρηκτικός μηχανισμός προσαρμοσμένος σε μια νταλίκα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι πληροφορίες τις οποίες διαθέτει η Αστυνομία, δείχνουν σαφώς πως διαφωνούντες δημοκρατικοί τοποθέτησαν εσκεμμένα έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε νταλίκα εμπορευμάτων γνωρίζοντας πολύ καλά πως έτσι ο οδηγός, οι αυτοκινητιστές και το κοινό θα διέτρεχαν κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου», δήλωσε η Αστυνομία.

Επί τρεις δεκαετίες, οι δημοκρατικοί εθνικιστές, στην πλειονότητά τους καθολικοί, και οι ενωτικοί, κυρίως προτεστάντες, υποστηρικτές της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκρούονταν στη διάρκεια των «ταραχών», στις οποίες εμπλεκόταν και ο βρετανικός στρατός και οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 3.500 ανθρώπους.

Η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής έβαλε τέλος στην κατάσταση αυτή το 1998, καταμερίζοντας την εκτελεστική εξουσία και επιβάλλοντας ανοιχτά σύνορα με την Ιρλανδία, η διατήρηση των οποίων ήταν ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Το επίπεδο της απειλής που συνδέεται με την τρομοκρατία στη Βόρεια Ιρλανδία χαρακτηρίζεται «σοβαρό» από τις Αρχές, κάτι που σημαίνει ότι μια επίθεση θεωρείται «πολύ πιθανή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ