Πολιτική

22 Φεβρουαρίου 2020 14:35 Τελευταία ενημέρωση : 22 Φεβρουαρίου 2020 20:43

Εμφανίστηκε η “Κατερίνα Κελέση”

Διάβασέ μου το...

Την εμφάνισή της έκανε η προστατευόμενη μάρτυρας με τον κωδικό όνομα «Κατερίνα Κελέση».

Εμφανίστηκε η “Κατερίνα Κελέση”
-

Η μάρτυρας, που μέχρι τώρα αρνείτο να καταθέσει, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην έρευνα των Αρχών, παρουσιάστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη ΓΑΔΑ.

Η κατάθεσή της θα γίνει τη Δευτέρα στις 20:30, με ηλεκτρονικά μέσα και με αλλοιωμένη τη φωνή και την εικόνα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στις 16:00, θα καταθέσει και ο δεύτερος προστατευόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης», με τον ίδιο τρόπο.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ:

«Σήμερα (22-02-2020) και ώρα 13:35 ο προστατευόμενος μάρτυρας με πλασματική ονομασία “Αικατερίνη ΚΕΛΕΣΗ” προσήλθε αυθορμήτως στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσής Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου να εξετασθεί από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Από την Επιτροπή κρίθηκε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι όροι για τους οποίους εκδόθηκε το από 19-02-2020 ένταλμα βίαιης προσαγωγής και ήρθη η ισχύς του, υπό την προϋπόθεση της εμφάνισής του την 24-02-2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:30 στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, προκειμένου να εξετασθεί.

Κατόπιν αυτού συντάχθηκαν οι προβλεπόμενες από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εκθέσεις και ο μάρτυρας αποχώρησε».

Παπαγγελόπουλος - Πρωινοί Τύποι

Παπαγγελόπουλος στον ΑΝΤ1: Έχω στοχοποιηθεί από μια εγκληματική οργάνωση

Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Πρωινοί Τύποι», υπογράμμισε ότι εδώ και 2 χρόνια έχει στοχοποιηθεί από μια εγκληματική οργάνωση. Συμπλήρωσε δε πως στο «σημείο που έχω φτάσει δεν φοβάμαι τίποτα» και χρησιμοποίησε τους στίχους τραγουδιού, δηλώνοντας, «είμαι ακόμη ζωντανός».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγγελόπουλο, κάποια μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, χρησιμοποιούνται για την στοχοποίηση του και τόνισε ότι θα αποκαλύψει ονόματα και καταστάσεις όταν κληθεί να καταθέσει στη Βουλή.

Ερωτηθείς για τα όσα του αποδίδονται από πρόσωπα που υπηρέτησαν στον χώρο της Δικαιοσύνης, απάντησε ότι από τους εισαγγελείς μόνο η κυρία Ράικου έχει καταφερθεί δημόσια εναντίον του, ενώ σε ότι αφορά τον κ. Αθανασίου, τόνισε πως είτε όσα είπε είναι ψέμματα, οπότε πρέπει να κατηγορηθεί για ψευδορκία, είτε λέει αλήθεια, οπότε είναι ένοχος για παράβαση καθήκοντος.

Σε κάθε περίπτωση, «όσοι με κατηγορούν είναι είτε υποκινούμενοι, είτε βγάζουν προσωπική πικρία», πρόσθεσε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Σε ότι αφορά το θέμα με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, δήλωσε ότι «οι μάσκες έπεσαν για τους σκευωρούς, μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης». Όπως είπε η νομιμότητα δεν διαπραγματεύεται και οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως επιθυμούν, σύμφωνα με το νόμο. Συμπλήρωσε δε, πως κάποιοι απειλούν τους προστατευόμενους μάρτυρες και προσπαθούν να τους εκφοβίσουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Όσες μεθοδεύσεις κι αν απεργάζονται, η αλήθεια θα λάμψει

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει, για τέταρτη μέρα, να κρύβεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον καθοδηγητή του, κ. Σαμαρά, για το πρωτοφανές φιάσκο της Ν.Δ. με την απόπειρα θεσμικής εκτροπής, που προσέκρουσε στον Άρειο Πάγο», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνει: «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα εξεταστούν την Δευτέρα, όπως ορίζει ο νόμος, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται. Όσες μεθοδεύσεις κι αν απεργάζονται πάλι, όλοι αυτοί που απειλούσαν τους μάρτυρες και τη Δικαιοσύνη, δεν θα παρεμποδίσουν την κατάθεση των μαρτύρων-κλειδιά. Η αλήθεια θα λάμψει».

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου, που καλεί την προανακριτική Επιτροπή να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες σύμφωνα με το καθεστώς προστασίας που προβλέπει ο νόμος, συνιστά ένα πολύ ισχυρό ράπισμα σε όσους προσπάθησαν να προχωρήσουν σε θεσμική εκτροπή» ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - Στουρνάρας - Βενιζέλος

Βενιζέλος: Σκευωρία με προφανή πολιτική στόχευση

«Η σκευωρία Novartis είχε μια προφανή πολιτική στόχευση, πρωτίστως όμως έβλαψε και εξακολουθεί να βλάπτει σε βάθος την αξιοπιστία και το κύρος της δικαιοσύνης. Γέμισε με πληγές το σώμα της», τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στην οποία σχολιάζει την πορεία της έρευνας από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής καθώς και τις ενέργειες των αρμόδιων δικαστικών οργάνων, την κωμικοτραγική κατάσταση, όπως λέει, με τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και την παρέμβαση του κ. Τσίπρα.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος, «Αποδεικνύεται ότι ακόμη και εν έτη 2020, τίποτα δεν είναι αυτονόητο σε σχέση με το νόημα και τις θεσμικές εγγυήσεις της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Κάποιοι λοιπόν πιστεύουν ακόμη σήμερα, μετά την εμπειρία των ολοκληρωτισμών του 20ου αιώνα, ότι σε μια σύγχρονη δυτική φιλελεύθερη δημοκρατία, όποιος σχηματίζει κυβέρνηση ελέγχει συμπαγώς το κράτος, όλους τους θεσμούς, όλη την “εξουσία”. Χωρίς φραγμούς, χωρίς όρια, χωρίς αντίβαρα, χωρίς έλεγχο, χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς ΜΜΕ, χωρίς κοινωνία των πολιτών, χωρίς διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς διεθνείς μηχανισμούς πολιτικού και δικαστικού ελέγχου».

«Το ζήτημα της δικαιοδοσίας έχει κριθεί, ανήκει στη Βουλή, όπως λέει και η πάγια σχετική νομολογία», αναφέρει ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει «κερασάκι της τούρτας τη γκροτέσκα ιστορία με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Συγγνώμη για την κοινοτοπία, αλλά κινούμαστε μεταξύ Ιονέσκο και Κάφκα».

Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «οι “προστατευόμενοι” μάρτυρες προσήλθαν να καταθέσουν ενώπιον του αντεισαγγελέα του Α.Π. με φυσική παρουσία στον ίδιο χώρο αλλά αρνούνται να προσέλθουν ενώπιον ενός άλλου εισαγγελέα, δηλαδή ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης με τους ίδιους όρους. Προσβάλλουν συνεπώς βάναυσα το κύρος της Βουλής ως δημοκρατικού και δικαστικού οργάνου. Όσα γίνονται σε σχέση με την αναζήτηση των μαρτύρων γελοιοποιούν τους δημοκρατικούς και δικαιοκρατικούς θεσμούς. Ο χαρακτηρισμός των μαρτύρων αυτών ως “προστατευόμενων” και ως “δημοσίου συμφέροντος” πρέπει να αρθεί αμέσως. Αυτό συνιστά αυτονόητη υποχρέωση των εισαγγελικών αρχών στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας και της αρχής της ιεραρχικής δομής της Εισαγγελίας».

Σχολιάζοντας τη πρόσφατη παρέμβαση του κ. Τσίπρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογραμμίζει, «Εφόσον όμως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κόπτεται τόσο πολύ για το ζήτημα των “προστατευόμενων” μαρτύρων και το τοποθετεί στο πεδίο της αλλοίωσης των θεσμών, τότε μπορούμε να του θυμίσουμε ότι αν κάτι είναι εντεταγμένο στην εγκληματική διαδρομή προς τη σκευωρία με στόχο την αλλοίωση των θεσμών και των πολιτικών συσχετισμών, αυτό είναι η παράνομη κάλυψη των αποδρασάντων μαρτύρων με κουκούλες και η ποινική ασυλία που τους παρασχέθηκε και όχι η εξέτασή τους όπως προβλέπει η ποινική δικονομία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ