Quantcast

Πολιτική

10 Μαρτίου 2020 11:29 Τελευταία ενημέρωση : 10 Μαρτίου 2020 12:22

Κουμουτσάκος: σαφής και ξεκάθαρη η στήριξη της Μέρκελ

Διάβασέ μου το...

Το μήνυμα που έρχεται παντού από την Ευρώπη είναι σας ευχαριστούμε που φυλάτε τα ευρωπαϊκά σύνορα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Κουμουτσάκος: σαφής και ξεκάθαρη η στήριξη της Μέρκελ

«Η στήριξη της καγκελαρίου Μέρκελ αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει στα σύνορα ήταν σαφής δημόσια και ξεκάθαρη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, κάνοντας λόγο για «μια ιδιαίτερη στιγμή που συνιστά μεγάλη πρόκληση ασφαλείας για τη χώρα καθώς αντιμετωπίζουμε μια συνειδητή πρόκληση για την ασφάλεια των συνόρων μας».

«Το μήνυμα που έρχεται παντού από την Ευρώπη είναι σας ευχαριστούμε που φυλάτε τα ευρωπαϊκά σύνορα. Είμαστε σε μια άλλη ημέρα όσον αφορά την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική μετά τα τελευταία γεγονότα», συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6».

Μιλώντας για τις επαφές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι «αφού προκάλεσε όλη αυτή την ένταση ζήτησε νέα συζήτηση για μια νέα ρύθμιση, μια νέα κοινή δήλωση Τουρκίας-ΕΕ για το μεταναστευτικό. Από ότι ξέρουμε από τις Βρυξέλλες δεν έχει πείσει γιατί έχει δημιουργήσει μια πίεση προς τα ευρωπαϊκά σύνορα».

«Για να πάμε σε μια συζήτηση για μια νέα έκδοση της συμφωνίας του 2016 πρέπει να υπάρξει μεγάλη περίοδος εκτόνωσης. Να φύγουν από τα σύνορα οι άνθρωποι τις ελπίδες των οποίων εκμεταλλεύτηκε ο Ερντογάν. Να πάρει πίσω όσους πέρασαν με αυτή τη σκόπιμη πολιτική. Σε μια νέα συμφωνία όταν έχει υπάρξει η εμπειρία αυτών των ημερών ορισμένα  πρέπει να αλλάξουν. Η Frontex να μην συνεργάζεται μόνο με την Ελλάδα, αλλά να υπάρξουν κοινές περιπολίες τουρκικής ακτοφυλακής και Frontex στο έδαφος και το μήκος των τουρκικών ακτών, αυτό θα ήταν εγγύηση. Αμφιβάλω ότι θα το δεχθεί η τουρκική πλευρά», είπε ακόμα ο αναπληρωτής υπ. Μετανάστευσης.

Στο ερώτημα, δε, αν ο Ερντογάν θα σκληρύνει τη στάση του στα σύνορα τις επόμενες ώρες μετά τα όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ο Γιώργος Κουμουτσάκος απάντησε, «δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στην Άγκελα Μέρκελ, «με έμφαση το θέμα της ουσιαστικής αλληλεγγύης», διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι εύκολο όταν υπάρχει άρνηση των χωρών του Βίζεγκραντ για κάθετη κατανομή των μεταναστών».

Σπυράκη: ενισχύθηκε η θέση της Ελλάδας αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά

Την άποψη ότι το συμπέρασμα από την χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο είναι ότι ενισχύεται η θέση της Ελλάδας αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, εξέφρασε μιλώντας στο ίδιο μέσο η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Μιλώντας για τον Ερντογάν, είπε,  «ξέρετε εδώ ήρθε  με το ύφος του σουλτάνου που πολεμάει μόνος του τους τρομοκράτες στη Συρία κι έφυγε έχοντας κάνει σιωπηρή παραδοχή ότι έχει καθίσει στο τραπέζι και συζητάει κομματάκι - κομματάκι τα σημεία της προηγούμενης κοινής δήλωσης της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας το 2016 και ποιες διορθώσεις μπορούν να γίνουν, αυτό είναι το συμπέρασμα από τη χτεσινή επίσκεψη».

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα ενισχύθηκε από την ιστορία του Έβρου, η κυρία Σπυράκη απάντησε πως έδειξε τη δύναμη της, έδειξε πως έχει όλη τη δυνατότητα να φυλάξει τα σύνορα και έδειξε και στην  ευρωπαϊκή ένωση ότι είναι ανάγκη εκτός από τις θεωρητικές προσεγγίσεις τύπου τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη πια να το δείξει αυτό και στην πράξη και η ενισχυμένη παρουσία της Frontex και  η παρουσία οχημάτων από τη Frontex και η παραδοχή ότι πια πρέπει να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στην αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής ακόμα και σε εθελοντική βάση για τα κράτη μέλη, καθώς υπάρχουν κράτη μέλη που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην κατανομή των προσφύγων, είναι αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο κέρδος, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η κυρία Σπυράκη έκανε λόγο για ασύμμετρη απειλή και σαφές μήνυμα το οποίο εστάλη από το δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ