Πολιτική

28 Μαρτίου 2020 15:28 Τελευταία ενημέρωση : 28 Μαρτίου 2020 22:56

Τσίπρας και Γεννηματά κατά Μαξίμου για το voucher στους δικηγόρους

Διάβασέ μου το...

Τηλεδιασκέψεις με το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων είχαν οι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Τσίπρας και Γεννηματά κατά Μαξίμου για το voucher στους δικηγόρους
-

Σε ανάρτηση του, στο Facebook, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει «Επικοινώνησα σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, με το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Μου εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τον εμπαιγμό του κου Μητσοτάκη στους δικηγόρους της χώρας, καθώς στο διάγγελμά του τους συμπεριέλαβε, μαζί με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ για 1,5 μήνα, αλλά λίγες μέρες αργότερα τους παρέπεμψε σε προγράμματα κατάρτισης και σε δυο voucher των 300 ευρώ, μέχρι το τέλος Μαΐου». 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ που εξελέγη με σημαία τη μεσαία τάξη, αποδεικνύει σήμερα πόσο την εξαπάτησε και πόσο στα αλήθεια ενδιαφέρεται για τα προβλήματά της, αφού στα ζωτικά προβλήματα των πιο χαρακτηριστικών εκπροσώπων της, των ελεύθερων επαγγελματιών –επιστημόνων, απαντάει με τα ψίχουλα των 300 ευρώ το μήνα και μάλιστα με τρόπο εξευτελιστικό. Αφού τους θεωρεί a priori ακατάρτιστους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τους προσφέρει προγράμματα εκμάθησης. Ο κος Μητσοτάκης οφείλει να παρέμβει προσωπικά και να πάρει πίσω αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση. Και να εντάξει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως άλλωστε προβλέπει και η ΠΝΠ, χωρίς καμία εξαίρεση, στο έκτακτο -αν και ανεπαρκές- επίδομα των 800 ευρώ», συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας. 

Όπως σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Μου φαίνεται αδιανόητο τη στιγμή που δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί από την ΕΕ στις δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης, η κυβέρνηση να συμπεριφέρεται με αυτό το τρόπο σε μια σειρά από κρίσιμους επαγγελματικούς κλάδους. Αν βέβαια επρόκειτο για τίποτα golden boys διοικήσεων ΔΕΚΟ που η ίδια πρόσφατα διόρισε, δεν έχει κανένα πρόβλημα, αφού οι ίδιοι αποφάσισαν τις μέρες αυτές να διπλασιάσουν τους μισθούς τους εν μέσω της πανδημίας και της κρίσης. Αιδώς Αργείοι...».

"Πυρά"΄και απο την Γεννημάτα

Μετά από τηλεδιάσκεψη με τους ροέδρους των δικηγορικών συλλόγων Αθηνών – Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Δ. Βερβεσό, Γ. Σταματογιάννη και Ε. Κουτσοχήνα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σε δήλωση της αναφέρει «Η καταβολή επιδόματος δήθεν κατάρτισης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους δικηγόρους, δεν ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις ανάγκες των έκτακτων συνθηκών. Με Κυβερνητική απόφαση έχουν οδηγηθεί σε αναστολή κάθε επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Τι άλλαξε και η Κυβέρνηση εμπαίζει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας - και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους ; Δεν είναι ώρα για τέτοιες μεθοδεύσεις. Με τον τρόπο που θα γίνουν τα δήθεν προγράμματα κατάρτισης, κάποιοι θα ωφεληθούν εις βάρος του Ελληνικού λαού. Καλώ την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα την απόφαση της και να εντάξει τους δικηγόρους όπως και όλους τους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, στους δικαιούχους της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει «Η εξαίρεση αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων ακόμη κι από αυτό το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ είναι τελείως άδικη κι  αδικαιολόγητη, όταν κι αυτοί πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης και τις συνολικές επιπτώσεις της πανδημίας.  Η δε παροχή voucher κατάρτισης συνιστά εμπαιγμό άνευ προηγουμένου. Το ΚΚΕ διεκδικεί και γι’ αυτό το τμήμα των αυτοαπασχολουμένων ουσιαστικά μέτρα στήριξης, μεταξύ των οποίων  οικονομική επιδότηση, αύξηση του αφορολόγητου, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από τις ατομικές εισφορές ασφάλισης για το επόμενο τετράμηνο».

Πληροφορίες απο πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι σε τηλεδιάσκεψη που θα γινει την Κυριακή, θα εξεταστεί εκ νέου το ύψος του βοηθιήματος, με προοπτική να αυξηθεί στα 800 ευρώ.

Κατόπιν αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει «η κυβέρνηση να αφήσει τις διαρροές κύκλων του Μαξίμου για ένταξη των επιστημόνων στο έκτακτο επίδομα και να προχωρήσει άμεσα σε αναδίπλωση, όπως την κάλεσαν οι επιστημονικοί κλάδοι και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Να πάρει πίσω το εξευτελιστικό μέτρο των εκπαιδευτικών κουπονιών για τους επιστήμονες και να τους εντάξει πλήρως στο - έστω και ανεπαρκές - έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ. Και μιας και έκανε την αρχή με τις αναδιπλώσεις, να πάρει πίσω και την εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθού 50% για όλους τους εργαζόμενους που έφερε με θράσος στην ΠΝΠ ο κ. Βρούτσης.  Χρειάζονται γενναία και οριζόντια μέτρα στήριξης και ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, όχι μέτρα που θα σπάσουν τα κοντέρ της ύφεσης και της ανεργίας».

Σε ανακοίνωση της, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων αναφέρει «Η Κυβέρνηση μετά την αιφνίδια και αδικαιολόγητη εξαίρεση των δικηγόρων από μέτρα στήριξης των πληττόμενων κλάδων και συγκεκριμένα από την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ, έρχεται σήμερα με την εξαγγελία της χορήγησης επιταγής κατάρτισης επιδόματος να συνεχίσει την προκλητικά απαξιωτική συμπεριφορά της έναντι του δικηγορικού σώματος.

Η Κυβέρνηση δείχνει σαν να μην έχει καταλάβει την σκληρή πραγματικότητα στην οποία έχει περιέλθει το δικηγορικό σώμα με το κλείσιμο των δικαστηρίων και την παύση κάθε εξωδικαστηριακής δραστηριότητας, λόγω των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και της αναστολής ή του περιορισμού λειτουργίας υπηρεσιών, που σχετίζονται με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.  Η δικηγορική εργασία, κατά το πλείστον, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να νοηθεί δικηγορική εργασία με κλειστά δικαστήρια. Η σημερινή κυβερνητική εξαγγελία δεν επιλύει το άμεσο πρόβλημα επιβίωσης που έχει δημιουργηθεί σε μεγάλο τμήμα του δικηγορικού σώματος, λόγω της ουσιαστικής, κατά τα άνω, παύσης οποιασδήποτε δικηγορικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα την αδυναμία  να ανταποκριθεί  σε στοιχειώδεις ανάγκες του.

Είναι προφανές ότι η εξαγγελία της χορήγησης  επιταγής κατάρτισης- δεν πρόκειται περί επιδόματος-  είναι ένα πρόσχημα της Κυβέρνησης για τη δημιουργία εντυπώσεων, προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες της από την αιφνίδια και αδικαιολόγητη υπαναχώρησή της για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ. Περαιτέρω, πρέπει να σημειωθεί ότι, η χορήγηση της επιταγής κατάρτισης, προϋποθέτει παρακολούθηση προγράμματος τηλεκατάρτισης 100 ωρών και  θα γίνει σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση κάθε διδακτικής ενότητας. Λαμβανομένων υπόψητων απαιτούμενων διαδικασιών εκταμίευσης, δεδομένου ότι πρόκειται για πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αυτή δεν πρόκειται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού απαιτούνται συγκεκριμένες διαδικασίες ως προς την προκήρυξη και εκτέλεση του προγράμματος και  τον έλεγχο των δικαιολογητικών χιλιάδων δικαιούχων του προγράμματος, κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, σε συνδυασμό με την υπολειτουργία των υπηρεσιών λόγω των περιοριστικών μέτρων. Οι ανάγκες όμως, των δικηγόρων είναι άμεσες, δεν μπορούν να περιμένουν.

Προκαλεί δε, ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι,  η προαναφερόμενη επιταγή κατάρτισης χορηγείται σε επιστήμονες, που κατά τεκμήριο, στην μεγάλη  τους πλειοψηφία, έχουν εκπαίδευση και γνώσεις στο ψηφιακό πεδίοκαι όχι σε κλάδους που πραγματικά την έχουν πραγματικάανάγκη στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Μία ακόμη απόδειξη για τον προσχηματικό του χαρακτήρα της κυβερνητικής εξαγγελίας. Το δικηγορικό σώμα δεν επαιτεί. Απαιτεί πρωταρχικά τον  σεβασμό από την Πολιτεία για το θεσμικό του ρόλο στην απονομή της Δικαιοσύνης , που προϋποθέτει αξιοπρεπή και ανεξάρτητο δικηγόρο αλλά και για την εν γένει κοινωνική του προσφορά. Και στη συνέχεια,  ίση μεταχείριση με όλους τους άλλους επαγγελματίες, οι οποίοι λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ, με μόνη την ένταξή τους στους πληττόμενους κλάδους, χωρίς περαιτέρω όρους και προϋποθέσεις ή ανάγκη «εκπαίδευσης».

Η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση, νομική και ηθική, να τηρήσει τα εξαγγελθέντα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και να χορηγήσει το επίδομα των 800 ευρώ σε κάθε δικηγόρο και τη μείωση του μισθώματος της επαγγελματικής στέγης. Αυτή είναι η διεκδίκηση του συνόλου του δικηγορικού σώματος πρωτίστως για λόγους αρχής και αξιοπρέπειας. Και σε αυτήν επιμένουμε. Για το πλήρες διεκδικητικό πλαίσιο και τους τρόπους αντίδρασης θα αποφασίσει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στην αμέσως προσεχή συνεδρίασή της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ