Πολιτική

30 Μαρτίου 2020 13:35 Τελευταία ενημέρωση : 30 Μαρτίου 2020 23:19

Μητσοτάκης σε Υπουργούς και βουλευτές: Δώστε το μισό μισθό σας για τον κορονοϊό

Διάβασέ μου το...

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού. Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι του απαντά η ΝΔ. Η προσφορά του ΚΙΝΑΛ και η επιστολή της Γεννηματά στον Πρόεδρο της Βουλής.

Μητσοτάκης σε Υπουργούς και βουλευτές: Δώστε το μισό μισθό σας για τον κορονοϊό
-

 «Όπως η κυβέρνηση πρώτη κινητοποιήθηκε με τολμηρά μέτρα κατά της πανδημίας, έτσι και ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης», έγραψε σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τους Υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης, τους κάλεσε να καταθέσουν το μισό τους μισθού τους στη μάχη κατά του κορονοϊού.

«Σε μία συμβολική πρωτοβουλία, λοιπόν, καλώ όλους τους βουλευτές της Ν.Δ όπως και τους υπουργούς και υφυπουργούς να καταθέσουν για τους επόμενους δύο μήνες το 50% του μισθού τους στη μάχη εναντίον του Κορονοϊού. Τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν στον ειδικό λογαριασμό για τον Covid-19», σημείωσε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατέληξε:

«Απέναντι στην υγειονομική απειλή όλοι είμαστε ίσοι. Όμως στη μάχη απέναντί της, ο καθένας οφείλει να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του. Είμαι σίγουρος ότι την επιλογή αυτή θα ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα».

Ποστ Μητσοτάκη 

Τη μισή της αποζημίωση για τους επόμενους δύο μήνες καταθέτει στον ειδικό λογαριασμό που ανοίχτηκε για τη στήριξη της μάχης κατά του κορονοϊού καταθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. 

Ανταποκρινόμενος και σε συνέχεια της συμβολικής πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού  να καλέσει όλους τους βουλευτές της ΝΔ, όπως και τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, να καταθέσουν για τους επόμενους δύο μήνες το 50% του μισθού τους στη μάχη εναντίον του κορονοϊού, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ανακοίνωσε ότι θα δίνει και ο ίδιος το 50% του μισθού του για τους επόμενους δύο μήνες.

«Για τους επόμενους δυο μήνες καταθέτω ως Περιφερειάρχης το 50% του μισθού μου στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης σε όλους αυτούς που δίνουν καθημερινά τη μάχη από την πρώτη γραμμή. Από αυτή τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς!», ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

ΣΥΡΙΖΑ: υποχρεωτική και όχι προαιρετική η μείωση αποδοχών

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να καλέσει τους βουλευτές, υπουργούς και υφυπουργούς του να καταθέσουν προαιρετικά για δύο μήνες το 50% της αποζημίωσης τους στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν μπορεί προφανώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, εμπεριέχει ωστόσο έναν ισχυρό συμβολισμό», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε προς τη Σύνοδο των Προέδρων της Βουλής, είναι το μέτρο να αφορά όλους τους βουλευτές υποχρεωτικά, με πρωτοβουλία και απόφαση της Βουλής και μάλιστα για διάρκεια τριών μηνών. Υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά διότι και οι εργαζόμενοι που με απόφαση της κυβέρνησης χάνουν το ήμισυ του μισθού τους, υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά το χάνουν. Επιπλέον προτείνουμε η συνεισφορά αυτή να επεκταθεί και στους ευρωβουλευτές και σε όσους διορίστηκαν σε κρατικές θέσεις (ΓΓ, ειδικούς ΓΓ, προέδρους οργανισμών, διοικήσεις ΔΕΚΟ κλπ), καθώς στα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και να συνοδευτεί φυσικά από κατάργηση των κατάπτυστων αποφάσεων Διοικητικών Συμβουλίων που διόρισε η κυβέρνηση της ΝΔ στις ΔΕΚΟ, που εν μέσω της πανδημίας αποφάσισαν να διπλασιάσουν τις απολαβές τους».

Επιστολή σχετικά με το εν λόγω αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

Απαντώντας, η ΝΔ αναφέρει «σε αυτές τις δύσκολες ώρες, ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης. Αυτό είναι το μήνυμα που οφείλουμε να στείλουμε στους πολίτες. Μια κίνηση συμβολική, με ρόλο παραδειγματικό, όταν γίνεται αντικείμενο πλειοδοσίας έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα».

Η προσφορά του ΚΙΝΑΛ και η επιστολή της Γεννηματά

Εν τω μεταξύ, ο Γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, σε ανάρτηση του στα social media αναφέρει ότι «η ΚΟ Κινήματος Αλλαγής έχει ήδη προχωρήσει τη διαδικασία διάθεσης στο ΕΣΥ εξοπλισμού 5 κλινών ΜΕΘ, χωρίς τυμπανοκρουσίες και λαϊκισμούς. Για τη συνδρομή της Βουλής των Ελλήνων συνολικά πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία ανήκει θεσμικά στον Πρόεδρό της και τον καλούμε να την αναλάβει».

Σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής, η Φώφη Γεννηματά, αναφέρει «Μέσα στην κρίση δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζει η Χώρα μας, αναδεικνύεται η διαχρονική αξία και σπουδαιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο παραμένει ο βασικός παράγοντας αποτροπής της διάδοσης του ιού και θεραπείας της νόσου. Ειδικά δε η ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας με νέες μονάδες και κλίνες εντατικής θεραπείας αποτελεί την πλέον επιτακτική ανάγκη των ημερών μας. Ο αγώνας δίνεται καθημερινά, σε όλα τα νοσοκομεία, από όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό τους, όμως οι ΜΕΘ αποτελούν τον πιο αποφασιστικό, τον κρισιμότερο παράγοντα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας,.

Στο πλαίσιο αυτό, Κύριε Πρόεδρε, και με δεδομένη την ήδη πολλαπλώς και σε ανάλογες περιπτώσεις εκπεφρασμένη συλλογική ευαισθησία του Σώματος, σας καλούμε να λάβετε θεσμική πρωτοβουλία, στη Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου η Βουλή των Ελλήνων να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος υγείας με νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αξιοποιώντας τις δυνατότητές της, τόσο μέσω της οικονομικής συμβολής του συνόλου των βουλευτών όσο και μέσω των διαθέσιμων αποθεματικών του Σώματος.

Παράλληλα, σας καλούμε να αναλάβετε ενεργό ρόλο ώστε οι λοιπές Κοινοβουλευτικές Ομάδες, και ιδιαίτερα αυτήν της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, να υποστηρίξουν την τροπολογία που επανακαταθέτουμε για την έμπρακτη επιβράβευση και στήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, στο ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την κοινωνική φροντίδα, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα σώματα ασφαλείας, τις ένοπλες δυνάμεις κ.α. Θεωρούμε ότι οι προκλήσεις της πανδημίας δεν αντιμετωπίζονται με τυμπανοκρουσίες και πολιτική εκμετάλλευση, αλλά με ειλικρινή και ανυπόκριτη συστράτευση όλων όσοι μπορούν και οφείλουν να προσφέρουν την κρίσιμη αυτή ώρα. Εν αναμονή των πρωτοβουλιών σας».

Βουλή - κτήριο

ΚΚΕ: όχι υποκρισία και δημαγωγία αυτές τις ώρες

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει, «αν θέλουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αλλά κόμματα, μπορούν να υιοθετήσουν την πάγια πρόταση του ΚΚΕ για μόνιμη -και όχι μόνο επ’ αφορμή της πανδημίας- δραστική μείωση των μισθών βουλευτών κι άλλων υψηλόβαθμων κρατικών παραγόντων, την κατάργηση των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και των άλλων βουλευτικών προνομίων. Αυτή η πρόταση ισχύει πάντα, πόσο μάλλον σε συνθήκες όπως οι σημερινές, που ο λαός υποφέρει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, από τις μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς και από τα μέτρα κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας. Όλα τα αλλά έχουν στοιχεία υποκρισίας και δημαγωγίας αυτές τις δύσκολες ώρες και στόχο να κρυφτούν οι μεγάλες ευθύνες τους για την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Σημειώνουμε, ξανά, πως σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του ΚΚΕ, η βουλευτική αποζημίωση κατατίθεται εξ ολοκλήρου στο Κόμμα για την οργάνωση της λαϊκής διεκδίκησης και πάλης».

Η Ελληνική Λύση, σε ανακοίνωσή της αναφέρει «Είίναι τουλάχιστον λυπηρό ο πρωθυπουργός να λέει ότι ζήτησε από τους Βουλευτές του οικειοθελώς να καταθέσουν τη μισή αποζημίωσή τους στο κράτος λόγω Κορωναϊου! Αυτή η πρόταση είναι άλλο ένα δείγμα λαϊκισμού; Τον εξέθεσαν οι σύμβουλοί του; Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επιμένει πως αν ο κ. Μητσοτάκης το εννοεί πραγματικά να κάνει Κ.Υ.Α υποχρεωτική , πρόταση που ήταν εξαρχής δική μας! Αντίθετα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ως κόμμα του λαϊκισμού, μιλάει απλά για "εθελοντισμό"! Ο εθελοντισμός  αυτός είναι ανέξοδη λαϊκίστικη πολιτική! Και τώρα είναι υποχρεωτική η εισφορά, επομένως η κυβέρνηση ας μην λαϊκίζει κρυπτόμενη στον "εθελοντισμό". ΥΓ: Η πρότασή του περί "εθελοντικής" εισφοράς είναι γιατί φοβάται ότι θα έχει "ανταρσία" εισφοράς και στο τέλος διασυρθεί ο ίδιος! Παρακαλούμε λοιπόν τον Πρωθυπουργό να κάνει Κ.Υ.Α για ακόμα μία φορά και ευχόμαστε να μη χαθούν τα χρήματα , όπως έγινε επί Νέας Δημοκρατίας με την Ηλεία!»


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ